rast nejednakosti i opasnosti

Kineski predsjednik otvara Svjetski gospodarski forum u Davosu, sve će biti virtualno, fizički sastanak tek u svibnju u Singapuru

25.01.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Svjetski gospodarski forum počinje u ponedjeljak virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jingina, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast

Kasnije u ponedjeljak predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde razgovarat će se s ministrima gospodarstva Francuske i Njemačke Brunom Le Mairom i Peterom Altmaiererom te s predsjednikom banke Goldman Sachs o tome kako "obnoviti gospodarski rast"-

Uz pandemiju koronavirusa to je ključno pitanje za dužnosnike, poslovne ljude i znanstvenike koji ovaj tjedan sudjeluju na tradicionalnom simpoziju, 51. po redu otkako ga je 1971. osnovao njemački profesor Klaus Schwab, a sada se prvi put održava potpuno virtualno.

Optimizam koji je zavladao u studenome kada su nova cjepiva postala stvarnost, splasnuo je početkom godine zbog novih ograničenja i mutacije virusa u nove, zaraznije varijante.

Na WEF-u prije godinu dana, u Kini se tek pojavila misteriozna upala pluća i nije izazivala veliku zabrinutost. Ekonomska elita u alpskom skijalištu u Švicarskoj više se zanimala za polemiku između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Grete Thunberg, mlade aktivistice za klimu, nego za zatvaranje grada Wuhana u kojemu se pojavio koronavirus.

Godinu dana poslije, republikanac Trump napustio je Bijelu kuću i 51. WEF se održava na temu "Ključna godina za ponovnu izgradnju povjerenja".

Europu predstavljaju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Novi stanar Bijele kuće Joe Biden, koji je nizom uredbi vratio Sjedinjene Države u multilateralne sporazume, delegira za rad na forumu u Davosu imunologa Anthonyja Faucija, svog savjetnika za pandemiju. Očekuje se da će sudjelovati i John Kerry, predsjednikov posebni savjetnik za klimu

Sudionici foruma iz Azije bit će predsjednici Kine te Južne Koreje kao i premijeri Indije i Japana.

Nakon virtualnog godišnjeg zasjedanja, "Davos" će se preseliti u svibnju u Singapur, grad državu koji je imao malen broj žrtava covida-19, njih 29, te je iz razloga "sanitarne sigurnosti" sigurniji od Ženeve za fizički sastanak.

Virus nejednakosti

Jedino veliko gospodarstvo koje je u 2020. ostvarilo rast i to 2,3 posto, Kina se može pohvaliti uspjehom jer je njezin suficit u razmjeni sa Sjedinjenim Državama povećan za 7 posto u 2020., o čemu će svakako biti riječi na forumu.

Sudionici okruglih stolova i panel diskusija razgovarat će o rastu nejednakosti i opasnosti te pojave za društvenu koheziju, što je otklon od tradicionalnih razgovora foruma koji je prema riječima kritičara, sinonim za ultraliberalizam i za moć novca.

Nevladina organizacija Oxfam poziva u ponedjeljak u izvješću na veće oporezivanje bogatih kako bi se svijet borio "protiv virusa nejednakosti".

Dok su milijuni ljudi u 2020. potonuli u siromaštvo zbog ekonomskih učinaka pandemije, bogataši milijarderi mogu zadovoljno trljati ruke jer je njihovo bogatstvo naraslo za 3.900 milijarda dolara od 18. ožujka do 31. prosinca 2020,. zaključuje Oxfam u svom izvješću.