IZ DANA U DAN SVE JADNIJE

Jesu li zastupnici spojili praznike s vikendom? Sabornica opet gotovo prazna

03.05.2018 u 10:48

Bionic
Reading

Saborski zastupnici i u četvrtak su nastavili s praksom nedolaska na sjednice, pa ih je tako tijekom rasprave o Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga u sabornici bilo jedva dvadesetak

Nije to ništa neobično da sabornica bude gotovo prazna, no obično se to događa u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Slabu posjećenost novinari su primijetili u srijedu, prvi dan nakon Praznika rada, a osim slabe popunjenosti saborskih klupa primijećeno je to da nazočni zastupnici nisu previše zainteresirani za rasprave. No ni medijski napisi o neaktivnosti zastupnika nisu ih natjerali da se u četvrtak pojave u većem broju.

Zbog toga što zastupnici nisu sudjelovali u raspravama u srijedu im je radni dan završio nenadano brzo jer su sve predviđene točke dnevnog reda prošli u roku od tri i pol sata.

Novinari su u srijedu pitali zastupnike mogu li objasniti razloge za gotovo praznu sabornicu, a Mostov Nikola Grmoja rekao je kako su vjerojatno procijenili da im je bolje biti na terenu nego sjediti u Saboru u kojem se, zbog nedavnih izmjena Poslovnika, ne može replicirati.

>>> Kako im nije neugodno? Tek šačica zastupnika došla na raspravu, oni rijetki se ekspresno razbježali

Sjednica Sabora, gotovo prazna sabornica Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

SDP-ovci su se pak branili da im je u srijedu ujutro bila sjednica Predsjedništva stranke, iako im u Predsjedništvu sjedi samo 12 saborskih zastupnika od njih 35, koliko ih imaju, dok su iz HDZ-a poručili kako gotovo cjelokupnu raspravu vode njihovi zastupnici, a da je odgovornost za nedolazak na sjednice individualna.

Iako pojedini zastupnici imaju valjano obrazloženje za nedolazak u sabornicu, druge aktivnosti u Saboru, službeni put ili bolest, teško je povjerovati da će baš svi donijeti 'ispričnice' i izbjeći novčane kazne koje su uvedene prošle godine.