prazan dan u saboru

Kako im nije neugodno? Tek šačica zastupnika došla na raspravu, oni rijetki se ekspresno razbježali

02.05.2018 u 14:00

Bionic
Reading

Iako nije prvi put da javnost može vidjeti praznu sabornicu, prvi radni dan nakon Praznika rada osim prazne dvorane javnost je mogla svjedočiti i velikoj nezainteresiranosti zastupnika, koji su radni dan na plenumu završili već za tri i pol sata. Od 9:30 ujutro u dvorani je bilo svega dvadesetak zastupnika, a manje od deset ih je sudjelovalo u raspravama

Tijekom jutra broj zastupnika koji su bili u sabornici varirao je između 15 i 20, a oko 13 sati u sabornici je sjedilo po osam Mostovaca te osam HDZ-ovaca, troje HNS-ovca i dvoje SDP-ovca.

Već do iza 13:30 sati zastupnici su odradili sve točke dnevnog reda predviđene za raspravu u srijedu, a to mogu zahvaliti i skromnom sudjelovanju zastupnika u raspravi. Primjerice, iako se raspravljalo i o Zakonu o vodama, ali i o CEI-u, do posljednje točke dnevnog reda, koja je zapravo bila SDP-ov prijedlog, iz oporbe su u raspravi kroz cijelo jutro sudjelovala svega četiri zastupnika i to iz Mosta, SDP-a te jedan zastupnik iz HSS-a. Ništa bolje nije bilo ni u redovima vladajućih gdje se one koji su sudjelovali u raspravi moglo nabrojiti na prste jedne ruke.

Primjetili su to novinari u Saboru, ali i sami zastupnici. 'Ja bih volio kada bi vi kao novinari propitali izmjene Poslovnika jer ne znam da li ste vi svjesni da se u Saboru uopće ne može replicirati. Vjerojatno su zastupnici procijenili da im je bolje biti na terenu i odraditi nešto, nego sjediti u Saboru u kojem se ništa ne može reći, a kada sam osobno na to upozoravao niti dio medija ni javnost nisu bili svjesnu u kojem smjeru izmjene Poslovnika idu. Ja sam tu, ali ne mogu reći da mi je nerazumljivo što su drugi nisu jer su zaključili da ne mogu ništa reći', pokušao je objasniti novinarima Mostov Nikola Grmoja.

Grmoja je, upitan zašto je onda on u Saboru kazao da je imao prijavljenu raspravu i da 'ima obvezu prerma biračima'.

No, zastupnici u radu u sabornici osim kroz replike sudjeluju i kroz pojedinačne rasprave, no njih danas gotovo nije ni bilo. Jedan od rijetkih iz SDP-a, a gotovo i jedinih, koji je jutros sudjelovao u raspravi bio je Gordan Maras. Novinari su ga upitali je li mu neugodno zbog praznih saborskih klupa.

'S obzirom na to da se borim za svoje birače meni nije neugodno. Je li nekom drugom neugodno, to ćete morati pitati njih', rekao je Maras, dodavši kako je on u Saboru svaki dan.

Maras je bio i jedan od rijetkih SDP-ovaca koje se moglo vidjeti u dvorani, a gotovo do 11 ujutro na lijevoj strani sabornice nije bilo nikog od zastupnika.

U SDP-u su nam pak poručili kako je većina njihovih zastupnika jutros bila na Predsjedništvu stranke. S obzirom da samo 12 zastupnika sjede u Predsjedništvu, pitanje je gdje je bio ostatak SDP-ovaca. No na to odgovor nismo dobili.

  • +10
Sabor raspravlja o paketu zakona o patentu, žigu i industrijskom dizajnu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Jedan od onih koji je bio u Saboru je i šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić. 'Gotovo cjelokupnu raspravu tijekom jutra vode zastupnici HDZ-a. Preko 30 zastupnika HDZ-a je prošlo kroz sabornicu. Neki su na odborima, neki su u sabornici. Ne mogu ničiji nerad opravdavati. Trebate svakog pojedinog zastupnika propitivati gdje je bio kad je Sabor počeo s radom. Odgovoran zastupnik treba biti u sabornici u 9:30 i uključiti se u raspravu', ustvrdio je Bačić. 

Odgovorio je i na kritike Grmoje da zastupnika nema zbog izmjena Poslovnika. 'Ovakva rasprava nije do izmjena Poslovnika nego do odgovornosti svakog pojedinog zastupnika. Poslovnik omogućava zastupnicima, koji žele, itekako aktivan rad tijekom dana i nikakvo opravdanje da je izmjena poslovnika utišala zastupnike ne stoje', rekao je Bačić