Admiral Gorškov

Jesu li Rusi svoju fregatu naoružali Cirkonima prije dolaska na Kubu?

14.06.2024 u 16:46

Bionic
Reading

Ruski ratni brod, fregata Admiral Gorškov, stigao je na Kubu u sklopu karipske zračne i pomorske vježbe, potencijalno noseći napredne hipersonične projektile koji izazivaju zabrinutost međunarodne zajednice. Brod je usidren uz obalu Kube s još dva plovila i podmornicom na nuklearni pogon Kazanj, planirajući ostati u petodnevnom službenom posjetu

Fregata Admiral Gorškov je prva u svojoj klasi, a naručena je 2018. godine i prvi brod koji nosi hipersonične krstareće projektile Cirkon. Ovi projektili predstavljaju relativno novo oružje u arsenalu Moskve. Kremlj ih opisuje kao neuništive i bez premca u odnosu na bilo koji drugi sustav.

Hipersonični projektili Cirkon mogu letjeti brzinom od osam macha (osam puta brže od zvuka), dosežući mete udaljene gotovo 480 kilometara. Testiranja provedena u listopadu 2020. godine pokazala su ove impresivne sposobnosti, no stručnjaci ostaju skeptični oko njihove stvarne učinkovitosti. Projektili su dizajnirani za napad na ciljeve na kopnu i moru te se izrazito teško presreću zbog svoje brzine, manevarskih sposobnosti i nepredvidljivih putanja leta.

Dolazak fregate Admiral Gorškov i podmornice Kazanj na Kubu smatra se značajnim događajem u kontekstu globalne sigurnosti. SAD i NATO pomno prate situaciju, iako američki dužnosnici ne očekuju neposrednu prijetnju. Rusija i Kuba već dug niz godina održavaju bliske vojne odnose, a ovakvi posjeti i obuke su rutinski.

Unatoč tome, hipersonični projektili poput Cirkona predstavljaju stratešku prednost za Rusiju. Njihova sposobnost da putuju izuzetno brzo i mijenjaju smjer u trenutku čini ih teškima za presretanje postojećim sustavima protuzračne obrane. To izaziva zabrinutost vojnih stručnjaka i analitičara, osobito u kontekstu globalne utrke u naoružanju.

  • +2
Ruska fregata Admiral Gorškov Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Pored Rusije, Kina je razvila hipersonični projektil DF-ZF, a on može putovati pet puta brže od zvuka i pogađati ciljeve na udaljenosti od 5.470 kilometara. SAD radi na vlastitim hipersoničnim projektilima, ali razvoj ovog oružja zaostaje za napretkom Rusije i Kine. U nastojanju da poboljša svoje obrambene kapacitete, SAD surađuje s Japanom na novim sustavima protuzračne obrane za presretanje hipersoničnih projektila.

Posjet ruske fregate Admiral Gorškov i njezino potencijalno nošenje hipersoničnih projektila simbolizira rastuće tenzije i ubrzanu utrku u naoružanju među svjetskim silama. Dok ruski predsjednik Vladimir Putin hvali ove nove tehnologije kao nepobjedive, stručnjaci i dalje sumnjaju u njihovu stvarnu učinkovitost.