Kazanj na karibima

Ruska podmornica koja je izronila kod Kube već dugo plaši SAD. Evo što znamo o njoj

13.06.2024 u 15:10

Bionic
Reading

Ruska nuklearna podmornica Kazanj nedavno je pristala uz obalu Kube, što je izazvalo pažnju zapadnih vojnih analitičara i političara

Kazanj, jedna od najnovijih podmornica klase Jasen-M, poznata je po svojim stealth sposobnostima i napadnim mogućnostima, a pojavila se na Karibima uoči planiranih ruskih vojnih vježbi u tom području.

Osim Kazanja, na Kubu su stigli drugi ruski ratni brodovi, uključujući fregatu Admiral Gorškov, naoružanu hipersoničnim raketama Cirkon.

Podmornica Kazanj, poput drugih u svojoj klasi, predstavlja vrhunsku prijetnju zbog tihog rada i poteškoća u otkrivanju, što je čini sposobnom za neprimijećeno približavanje te napade na ciljeve na kopnu i moru. Opremljena je naprednim raketama Oniks i Kalibr, a planira se integracija novih raketa Cirkon, čime će se povećati njezina udarna moć.

Rusija je najavila plan izgradnje najmanje devet podmornica klase Jasen, što ilustrira njezinu ozbiljnu vojnu strategiju i sposobnost za projekciju moći u globalnom kontekstu.

Ova demonstracija vojne snage na Kubi predstavlja višestruki politički signal. Prvo, označava povratak ruskih vojnih vježbi na područje Kariba nakon 2019. godine, što reflektira rastući interes Rusije za jačanje vojnih veza s Latinskom Amerikom. Drugo, slanje Kazanja i fregate Admiral Gorškov usred napetosti između Rusije i Zapada zbog ukrajinskog rata sugerira namjeru Moskve da demonstrira vojnu moć i upozori SAD na svoje sposobnosti.

Američki dužnosnici izjavili su da prate situaciju iako ne vide neposrednu prijetnju. No prisutnost Kazanja podsjeća na zabrinutost zapadnih saveznika zbog sve veće vojne moći Rusije, posebice njezinih naprednih podmornica sposobnih za operacije blizu američkih obala. NATO je već ranije istaknuo podmornice klase Jasen kao strateški izazov, ističući njihovu sposobnost za neprimijećeno razmještanje i napade na kritičnu infrastrukturu u slučaju eskalacije krize.

Izvor: tportal.hr

General američkih zračnih snaga Glen VanHerck, šef Sjevernog zapovjedništva SAD-a i Zapovjedništva zračno-svemirske obrane Sjeverne Amerike, rekao je 2021. da su te podmornice 'dizajnirane da se neotkriveno razmještaju unutar dometa krstarećih projektila pored naših obala kako bi zaprijetile kritičnoj infrastrukturi tijekom eskalacije krize'.

VanHerck, s drugim američkim dužnosnicima, rekao je da su podmornice klase Jasen 'ravnopravne američkim' i opetovano je upozoravao na sve veću prisutnost ovih plovila uz obalu SAD-a.

Osim vojnih implikacija, rusko razmještanje na Kubi može imati geostrateške posljedice. Jačanje odnosa s Kubom može povećati ruski utjecaj u Latinskoj Americi i omogućiti joj bolju projekciju moći na globalnoj razini. To je posebno važno u kontekstu rastućih napetosti između Rusije i Zapada, gdje se svaka vojna inicijativa pažljivo prati i analizira.

U konačnici, dolazak Kazanja na Kubu nije samo vojni manevar, već i politička demonstracija snage i geopolitičke ambicije Rusije. To će sigurno potaknuti daljnje rasprave i strategije u zapadnim vojnim krugovima kako bi se adekvatno odgovorilo na izazove koje predstavlja sve složenije sigurnosno okruženje u 21. stoljeću.