BEZ NUSPOJAVA

Jeftin i dostupan lijek smanjuje rak dojke više od 50 posto

16.12.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Anastrozol, poznati lijek koji se može naći u svim ljekarnama, može smanjiti razvoj raka dojke za više od 50 posto, a efikasniji je, jeftiniji i ima manje nuspojava od lijekova koji se trenutno koriste za prevenciju i liječenje ove vrste tumora, pokazalo je novo istraživanje

Studija, objavljena u uglednom časopisu Lancet, provedena je na uzorku od 4.000 žena. Anastrozol djeluje tako da zaustavlja stvaranje hormona estrogena koji potiče razvoj više od 80 posto slučajeva raka dojke.

Na temelju novih rezultata liječnici su pozvali čelnike zdravstvenih sustava da razmotre mogućnost da se ženama ponudi kao prevencija, a ne samo kao lijek.

U nekim zemljama se za sprečavanje razvoja raka dojke već koriste tamoksifen i raloksifen koji također zaustavljaju aktivnosti estrogena. Međutim oni povećavaju opasnost od raka maternice, tromboze i potiču tzv. valunge.

Inhibitori aromataze, poput anastrozola, blokiraju stvaranje estrogena, a ne njegovo djelovanje kada je već jednom stvoren.

Istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu pratilo je u razdoblju od oko pet godina žene koje su imale visok rizik obolijevanja od raka dojke na temelju obiteljske povijesti bolesti. Kod 2.000 žena koje nisu bile podvrgnute tretmanu zabilježeno je 85 slučajeva raka dojke. U drugoj skupini iste veličine koja je uzimala lijek utvrđeno je 40 slučajeva oboljenja, i to bez nuspojava.

Voditelj istraživanja, prof. Jack Cuzick za BBC je rekao da je to uzbudljiv trenutak jer je rak dojke najčešći oblik raka kod žena.

'Ovaj lijek je djelotvorniji od prijašnjih poput tamoksifena, a što je važno - ima i manje nuspojava', kazao je.

Jedini nedostatak anastrozola jest taj što ne može spriječiti stvaranje estrogena u jajnicima pa je učinkovit tek nakon menopauze. Tamoksifen djeluje i prije i nakon menopauze jer blokira aktivnosti estrogena i nakon što je stvoren.

U Hrvatskoj od raka dojke godišnje umre oko 900, a oboli oko 2.500 žena. Rizik je veći kod žena čije su majke, sestre ili tetke imale karcinom dojke. Druga osobito rizična skupina su žene koje dugo koriste hormonsku terapiju.

Na našem tržištu, među ostalima, postoji Plivin anastrozol koji je na listi HZZO-a. Naši ljekarnici kažu da se ne može kupiti bez recepta, već samo po preporuci stručnjaka poput onkologa, na temelju dijagnoze. Cijena mu je, ako ne ide preko HZZO-a, 360 kuna po kutiji u kojoj ima 28 tableta od 1 mg. Ovisno o dijagnozi, uzimaju se dvije do tri pilule dnevno.

HZZO: Za sada još ne kao prevencija!

Na naš upit može li se u Hrvatskoj koristiti anastrozol u preventivne svrhe, iz HZZO-a su nam odgovorili da se lijek za sada prepisuje samo ženama kojima je dijagnosticiran rak dojke i to sa specifičnim dijagnozama. 'Sukladno smjernici na osnovnoj listi lijekova kojom je određeno pod kojim uvjetima osigurana osoba ima pravo dobiti lijek anastrozol na recept HZZO-a, ovaj se lijek može dobiti na recept isključivo prilikom liječenja karcinoma dojke (bilo kao adjuvantna kemoterapija, bilo kao terapija metastatske bolesti), a ne 'kao prevencija kad karcinom nije dijagnosticiran'.

Da bi došlo do promjene smjernica za lijek, potrebno je da lijek bude registriran za određenu indikaciju, u ovom slučaju primjerice za indikaciju 'prevencija', što za sada nije slučaj', ističe se u dopisu HZZO-a.