DRAMA NA DINARI

Jedva preživio dva ugriza poskoka

27.06.2010 u 21:22

Bionic
Reading

Marka Anića Kaligera (49), iz Vrpolja kod Knina, na Dinari je dva puta ugrizao poskok. U kritičnom stanju prevezen je u kninsku bolnicu, a 30 sati nakon zmijskog napada došao je svijesti i nalazi se izvan životne opasnosti

Iako slab i onemoćao, Marko je Jutarnjem listu ispričao okolnosti bliskog susreta s najopasnijom zmijom našeg podneblja.

'Poveli smo u petak na Dinaru stado ovaca moga prijatelja Ive Gambirože. Navečer, nadomak samog vrha Dinare, zaustavili smo stado i otišao sam do pastirske kućice. Kada sam došao pred ulaz, ugledao sam poskoka. Bacio sam kamen, promašio, a poskok je i dalje gmizao prema unutra', rekao je Marko i nastavio:

'Dohvatio sam granu i bacio se prema njemu u želji da ga pometem. On se tada omotao oko grane i brzinom munje ugrizao me najprije za palac, a potom za kažiprst desne ruke. Tada sam ga uhvatio za rep, odalamio ga u zid, stavio pod noge, dočepao se kamena i stukao mu glavu'.

Nakon što ga je obuzela slabost, Marko je pozvao prijatelje u pomoć. Posjeli su ga u Ladu Nivu. Uslijedila je dvosatna pogibeljna vožnja po planini u borbi za svaku minutu jer su Marku počeli naglo oticati prsti, nadlanica i nadlaktica sve do ramena. Istodobno, obaviještena je Hitna pomoć koja im se zaputila ususret i koja je 10-ak kilometara pred Kninom Marka prihvatila i dovezla do bolnice.

'Pacijent je dovezen u kritičnom stanju', rekao je za Jutarnji list dr. Pavo Krtalić

'Bio je u fazi gušenja i opće slabosti. Samo minute dijelile su ga od smrti. No, njegovo stanje je sada stabilno, iako još moramo paziti da ne dobije gangrenu'.