AKCIJA 'NESKLAD'

Jednomjesečni pritvor bivšim šefovima HAC-a

30.11.2009 u 17:50

Bionic
Reading

Osumnjičenim šefovima HAC-a, uhićenima u akciji 'Nesklad', Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor, bez obzira na to što je, primjerice, Slaven Žužul nudio 22 milijuna kuna za slobodu

U četvrtak su u Splitu uhićeni bivši predsjednik uprave Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević, bivši član uprave HAC-a, Goran Legac, direktor sektora građenja u HAC-u, Željko Kandžija, glavni inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok te Slaven Žužul, vlasnik tvrtke Skladgradnja-grupa.

U petak su privedeni istražnom sucu zbog sumnje da su u poslu bojanja tunela Mala Kapela i Sveti Rok oštetili državni proračun za 21 milijuna kuna, odnosno da su prihvatili ponudu Skladgradnje koja je bila znatno viša od ostalih na natječaju.

Uhićenoj petorki danas je sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odredio jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i težine kaznenog djela.

Jedan od Žužulovih odvjetnika Ante Madunić rekao je za tportal.hr da namjerava podnijeti žalbu na tu odluku ali, tek kad riješi za njega neugodnu situaciju u koju ga je doveo Žužulov splitski branitelj Željko Lubina koji je, kaže Madunić: 'Rekao da se ja, eto, zafrkavam i da sam pričao o osiguranju i štetio stranci.'

Madunić kaže da će Žužul morati odlučiti tko će ga u ovom postupku braniti i ako on ostane u postupku da će nastaviti s radom podnošenjem žalbi na određivanje pritvora.

Naime, Lubina je čak bio rekao da je Madunić otpušten jer je izjavio da Žužul nudi 22 milijuna kuna jamčevine.

Podsjetimo, Prskala i Lovrinčevića Vlada je smijenila prije desetak dana, a ministar prometa Božidar Kalmeta tada je negirao da je do smjena došlo zbog istrage u HAC-u i objasnio da je razlog smjene 'loša klima nepovjerenja i podmetanja' koja se stvorila unutar te javne tvrtke.

Dvadesetak dana ranije ostavku je dao i predsjednik Nadzornog odbora HAC-a i državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Zdravko Livaković. I on je izjavio da ostavka nema nikakve veze s medijskim napisima o aferama u HAC-u, odnosno da su razlozi osobne naravi.