baza u zemuniku

Jedanaest mladih pilota uspješno završilo selekcijsko letenje

10.08.2018 u 15:56

Bionic
Reading

Jedanaest polaznika 27. naraštaja hrvatskih vojnih pilota u petak je uspješno završilo selekcijsko letenje u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić' u Zemuniku, izvijestili su iz MORH-a

Selekcija koja je trajala mjesec dana, provedena je na avionima ZLIN 242 L, a svaki od polaznika imao je oko deset sati naleta pod stručnim vodstvom nastavnika letenja.

Voditelj selekcijskog letenja i pilot akrobatske grupa Krila Oluje, bojnik Ivan Anđić kazao je kako se u organizacijskom smislu letenje odvijalo u dvije smjene, jutarnjoj i popodnevnoj te je cijeli ciklus završen u predviđenom vremenu.

'Tri su detalja obilježila provedbu ove selekcije. Prvi je veći broj polaznika, što nas sve veseli jer su oni budućnost i nova snaga HRZ-a. Drugo, pokazali su veliku motiviranost, dobru pripremljenost u svim segmentima selekcijskog letenja i pred njima je nastavak ozbiljnog rada na putu do vojnog pilota. I treće, unatoč ekstremnim vrućinama svi polaznici obuke, njihovi nastavnici i zrakoplovni tehničari iskazali su izniman angažman i profesionalnost i zaslužuju sve pohvale', rekao je bojnik Anđić.

  • +10
Selekcijsko letenje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MORH

Polaznik selekcijskog letenja Luka Arambašić iz Šibenika na kraju uspješne obuke izdvaja prvi let kao najupečatljiviji događaj selekcije, a zaljubljenost u letenje definitivno je potvrdila i Dijana Žabić iz Ivanić-Grada, koja uzor vidi u pilotu Rudolfu Perešinu i njegovom povijesnom preletu tijekom Domovinskog rata.

  • +18
Predstavljanje Eskadrile borbenih aviona u sastavu HRZ i PZO-a Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus

Luka Havrlišan i Jure Grgić, obojica iz Slavonskog Broda, ističu kako su najviše uživali u akrobatskom letu, a slično iskustvo imaju i Borna Bakran iz Zaboka, Maurizio Ivetić iz Rovinja kao i Zagrepčani Goran Crnički i Marko Čulina.

Ljubav prema visinama i adrenalin dovele su na selekciju i Mislava Petrovića iz Đakova, a Domagoj Božan iz Marine ispunjen je ponosom što mu se pruža prilika postati hrvatskim vojnim pilotom, dok Ante Beljan iz Splita posebno pamti prvo samostalno slijetanje.

Polaznici završene selekcije nastavljaju sa studijem u Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni piloti, a nakon polaganja svih predviđenih ispita ponovno dolaze u bazu Zemunik na početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242 L.