otprije poznato i pouzdano

[VIDEO] Pogledajte čime će se ubuduće američki piloti braniti u slučaju obaranja iznad neprijateljskog teritorija

03.07.2018 u 20:49

Bionic
Reading

Nakon nekoliko desetljeća piloti američkih lovaca te posade bombardera uskoro bi trebali dobiti novu opremu za preživljavanje u slučaju obaranja ili pada, što će uključivati i posebno modificiranu verziju već iskušane jurišne puške

Kako je najavila glasnogovornica zapovjedništva američkog ratnog zrakoplovstva, bojnica Docleia Gibson, u novom paketu opreme za preživljavanje nalazit će se skraćena verzija jurišne puške AR-15 naziva GAU-5A, kojom će biti opremljeni svi zrakoplovi s izbacivačkim sjedištem.

Piloti su u slučaju obaranja ili prinudnog slijetanja na neprijateljskom teritoriju dosad bili primorani koristiti automatske pištolje ili posebne noževe za preživljavanje, a odsad će se moći braniti prilagođenim poluautomatskim karabinom sa standardnim NATO-vim kalibrom 5.56 mm.

'Puška GAU-5A omogućit će pilotu obranu s veće udaljenosti, a njome će biti opremljeni piloti lovaca tipa F-15, F-16, F-22 i F-35, jurišnika tipa A-10 te posade bombardera B-1B, B-52 te B-2.

Tjedno se proizvodi 100 komada, a cilj nam je opremiti naše posade s ukupno 2137 pušaka', kazala je bojnica Gibson, a prenosi specijalizirani portal military.com.

>>> Sukob lovaca: Treba li američki F-35 bježati od bliske borbe s ruskim Su-35?

Do odluke o naoružavanju pilota ubojitijim osobnim naoružanjem došlo je zbog sve većih napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije te Kine, a dodatni motiv za osiguravanjem pilota bila su nedavna borbena iskustva američkih pilota tijekom zračnih operacija iznad Sirije.

  • +2
Američki F-35 Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Valja napomenuti kako je posljednji slučaj obaranja američkog pilota zabilježen tijekom NATO-vog udara na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, a jedan od najvećih zagovornika naoružavanja pilota dugim cijevima je zapovjednik glavnog stožera američkog ratnog zrakoplovstva, general David Goldfein koji je upravo iznad Srbije srušen tijekom borbenog leta u modelu F-16CJ.

Paket opreme za preživljavanje koji uključuje poluautomatsku pušku Izvor: Društvene mreže / Autor: Cry Havoc Tactical

Američko ratno zrakoplovstvo priopćilo je kako je u tijeku upoznavanje s puškom i napredna streljačka obuka pilota te članova posada, ali i njihova dodatna priprema za najgore moguće scenarije koji uključuju obaranje iznad neprijateljskih teritorija.