vožnja pod zabranom

Jedan vozač je čak 13 puta kažnjen za isti prekršaj! Odvjetnik Šerić: Morao bi u zatvor

22.11.2018 u 11:08

Bionic
Reading

Policija je u utorak zaustavila 43-godišnjaka koji je prekršio zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije. No začuđujuće je to što mu ovo nije prvi put jer je taj vozač u zadnje tri godine 13 puta pravomoćno presuđen za isti prekršaj te je i uhićen, kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske. Stoga smo pitali stručnjake kako je moguće da je takva osoba i dalje na slobodi te može li se tome stati na kraj

Odvjetnik Branko Šerić navodi da se može izreći zatvorska kazna, ali da to ovisi o vrsti prekršaja, kao što je obijesna vožnja, te dodaje kako osoba koja toliko puta prekrši zakon ima uvjete da joj se izrekne kazna zatvora do 60 dana.

U Kaznenom zakonu, članak 226., piše: Sudionik u cestovnom prometu koji iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi 50 kilometara na sat iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine i time izazove opasnost za život ili tijelo ljudi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Osobe koje upravljaju vozilom, a izrečena im je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom čine kazneno djelo za koje je propisana novčana kazna od 5000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Također, istom novčanom kaznom kaznit će se pravna i fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da vozač kome je oduzeta vozačka dozvola ili mu je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije upravlja vozilom u prometu na cesti za to vrijeme, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (članak 289.).

Na pitanje mogu li u ovom slučaju postojati olakotne okolnosti, odvjetnik Šerić zaključuje da očito postoje neke olakotne okolnosti ako je osoba samo dobila novčanu kaznu i zabranu upravljanja, 'ali tolerirati tolike prekršaje, to je nevjerojatno'.

  • +10
Prometna policija Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Što se tiče strožih kazni, ističe kako strogost kažnjavanja ne znači puno u prevenciji, ali ako bi se uvele kazne kao što je oduzimanje vozila te određeni sustav nadzora takvih osoba, možda bi se uspjelo promijeniti nešto.

Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, prema Prekršajnom zakonu članak 58., izriče se počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ugroziti sigurnost prometa, a u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine.