UHIĆENJA U BIH

Jedan od braće Lijanović pušten, ostali čekaju odluku o pritvoru

11.09.2014 u 13:12

Bionic
Reading

Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Mladen Ivanković Lijanović u četvrtak je pušten iz pritvora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u kojega je doveden nakon uhićenja u srijedu, izvjestili su lokalni mediji

Ne znam zašto sam uhićen. Jučer su mi rekli da sam uhićen, a danas su me pustili. Sve to neće nas spriječiti u vođenju izborne kampanje', kazao je Ivanković Lijanović za BHRT po izlasku iz sjedišta SIPA-e u Istočnom Sarajevu.

Mladen Ivanković Lijanović ujedno je predsjednik Narodne stranke 'Radom za boljitak' (NSRzB) koja čini dio vladajuće većine u Federaciji BiH. U pritvoru SIPA-e ostali su zamjenik predsjednika vlade Federacije BiH i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović te entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj, također član NSRzB, javlja Dnevnik.hr

Oni će tijekom dana zajedno s ostalim uhićenima biti predani Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im odredi pritvor ili nametne mjere zabrane napuštanja BiH.


Policija je u srijedu po nalogu pravosudnih tijela privela četvoricu braće Ivanković-Lijanović, vlasnike mesne industrije iz Širokog Brijega. Jerko Ivanković-Lijanović ujedno je potpredsjednik vlade FBiH i ministar poljoprivrede, a njegov brat Mladen zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH.

Priveden je i Milorad Bahilj, ministar trgovine u federalnoj vladi koji je na tu dužnost postavljen kao član Narodne stranke 'Radom za boljitak' koju su utemeljili upravo Lijanovići.

Uhićeno je još deset osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u otvaranju fiktivnih tvrtki preko kojih je mesna industrija 'Lijanovići' izbjegavala plaćanje poreza, a istraga se vodi i zbog sumnji u nenamjensko trošenje poticaja za poljoprivredu te nezakonitu preprodaju zaliha iz entitetske Direkcije robnih rezervi.

Iz vlade Federacije BiH najavljeno je kako će ona nastaviti s redovitim poslovima bez obzira na uhićenje dvojice ministara.

'Neka svatko odgovara za svoje postupke', kratko je komentirao entitetski premijer Nermin Nikšić. S obzirom da će u BiH za mjesec dana biti provedeni izbori nema izgleda da bi se eventualno raspravljalo o smjeni ministara Lijanovića i Bahilja.