BIVŠI SRPSKI MINISTAR

'Je li uhićenje špijuna reakcija na Milanovića ili stvarno špijunaža?'

06.09.2016 u 10:47

Bionic
Reading

Bivši srpski ministar unutarnjih poslova Božo Prelević u ponedjeljak je rekao kako nije točno da se navodni hrvatski špijun Čedo Čolović nagodio s tužiteljstvom nakon uhićenja u Beogradu

'Nije točno da je zaključen sporazum i da se Čedo Čolović nagodio s tužiteljstvom', rekao je Božo Prelević u emisiji Otvoreno. Ono što je sigurno je da je njegov odvjetnik podnio taj prijedlog tužiteljstvu, dodao je. Rekao je kako, profesionalno gledano, odvjetnik nagodbu predlaže u slučaju kada postoje jaki dokazi pa pokušava dobiti blažu kaznu nego što bi dobio na suđenju.

Ono što je u cijeloj priči neobično je to što su se u medijima pojavile neke informacije koje ne bi trebale, smatra. 'Imam nevjerojatan osjećaj da pojedinim političkim elitama u Hrvatskoj i Srbiji odgovara upravo dodatno zatezanje odnosa na relaciji dvije države', dodao je.


Sada smo u situaciji da, primjerice, estrada, sportaši i književnici uspostavljaju suradnju, za razliku od političara, rekao je. Ima osjećaj da određene političke elite u objema državama 'fascinantno brzo mogu napraviti kaos'. 'Ja sad ne znam je li ovo reakcija na vickaste umotvorine Milanovića ili je stvarno ovo špijunaža.' Dodao je kako tužitelja koji je odredio pritvor sasvim dobro poznaje te da se radi o ozbiljnom profesionalcu.

'Mislim da ovo treba promatrati kao jedan igrokaz', rekao je Vlatko Cvrtila. Oni koji su stvorili dramu, oni će se u jednom trenutku potruditi da ona nestane, dodao je. 'Ja vjerujem da je njihov državni odvjetnik poštena osoba, ali obavještajne službe mogu iskreirati svakakve dokumente.' Rekao je kako ova priča služi svrsi, a to je da se Hrvatsku stavi u kontekst nepoštene države. Ovdje se ne radi ni o čemu što bi strateški ugrožavalo interese Srbije, tvrdi.

'Nama su svi ti dokumenti vidljivi kao članici NATO-a pa nema nikakve potrebe da se posebna mreža radi da bi se prikupljali takvi podaci,' prokomentirao je Cvrtila navode da je Čolović prikupljao podatke o strateškim planovima i opremi srbijanske vojske. Rekao je da je puno rupa u ovoj priči.

Josip Budimir je bio šest mjeseci s Čolovićem u vojsci. Rekao je kako optuženoga nije zanimala ni vojska ni oružje i da mu je sve to išlo na živce. 'On sasvim sigurno nije prototip obavještajca koji bi se bavio nekim ozbiljnim poslovima toga tipa.' Smatra da se radi o čovjeku koji je 'nevina žrtva nekih drugih igara'.

Na ovo se nadovezao Smiljan Reljić koji je rekao da, slušajući goste emisije, 'ispada da je Čolović Majka Terezija'. Činjenica je da je Čolović ranjen na drniškom bojištu i da je imao visoku poziciju u vojsci Srpske Krajine, rekao je. Ipak, složio se da on nije profil osobe koja bi radila ono za što ga se tereti. Prelević je komentirao kako je po izgledu ili ponašanju od prije 10 ili 15 godina teško procijeniti je li netko davao informacije ili nije. Smatra da treba pričekati i vidjeti koje su informacije u pitanju te što je točno Čolović učinio.

'Činjenica da se ovdje govori o nagodbi sa sudom, govori o tome da su akteri afere nastojali na sve moguće načine postići da do tog suđenja ne dođe', rekao je. Ovdje dokaza očito nema, jer da ih ima, cijeli postupak bi išao u sasvim drugom smjeru, smatra. Ovdje se radi o jednoj farsi, rekao je Reljić. Budimir mu je odgovorio da nije rekao za Čolovića da je svetac, ali smatra da će ova afera za njega završiti loše te da je ovo predstava u kojoj tabloidi igraju glavnu ulogu.