BEUS RICHEMBERGH

'Nema dvojbe da je depeša procurila iz Ureda predsjednice'

19.01.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a, gostujući u Novom dannu na N1 televiziji kazao je da je više od 40 zastupnika potpisalo da se u Saboru provede rasprava o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, a da je za pokretanje cijele priče potreban 31 potpis

'Pridružili su nam se SDP-ovi zastupnici s kojima smo i dogovorili pokretanje procesa, a imam informacije da su i zastupnici Živoga zida počeli potpisivati', kazao je Beus Richembergh. Istaknuo je da očekuje podršku i drugog političkog spektra, ne samo opozicije.

'Ne vidimo razloga da se zastupnici Mosta ne odazovu. Očekujemo konstruktivnu raspravu u kojoj će se čuvati dignitet struke. Ovo je pitanje poštenja i čestitosti.', naveo je i dodao da je ministar bio osobni izbor premijera Plenkovića i da ga ne čudi da on na zadnjim nogama brani svoj odabir.

Smatra da je Barišić drugi slučaj Crnoja samo malo zamotaniji i znanstveniji.

'Mi smo dali priliku premijeru da reagira na vrijeme. On je to eksplicitno odbio i uzeo odgovornost na svoja pleća. On postaje nevjerodostojan političar', kazao je Beus Richembergh.

Naveo je da Martina Dalić, ministrica gospodarstva, nema drugog, nego se izuzeti od slučaja INA-e, bez obzira što je prodaja 25 posto HEP kako bi se od MOL-a otkupila INA njena ideja.

'Ona je u nemogućoj situaciji. Radi se i pritisak na Povjerenstvo. Mislim da se radi o opasnoj situaciji. Povjerenstvo četiri godine upozorava da sustav nije savršen, traže od Sabora da ukloni nejasnoće. Ne možemo se ponašati da, kad je pravorijek Povjerenstva povoljan onda nam Povjerenstvo valja, a kada otvara pitanja koja su negativna za nama bliske osobe, onda nam Povjerenstvo ne valja. Ovdje nije samo riječ što će Povjerenstvo proučiti slučaj gospođe Dalić, mislim da je ključni problem što se Povjerenstvo već drugi put bavi predsjednicom Republike', naveo je Beus Richembergh.

Upitan da prokomentira put predsjednice u SAD kazao je da ne može vjerovati da netko na takvoj dužnosti iz tjedna u tjedan dolazi u poziciju ne samo da se mora pravdati, nego svojim izjavama i postupcima nas vodi u nenormalne situacije.

'Od puta je stvorena trakavica bez potrebe. Ako je bila službeno, trebala je to najaviti i riješiti, a ne da se sad putem depeša koje cure otkriva što je radila i s kim se sastala. Ako nije bilo potrebno da javnost zna, zašto je depeša procurila? Ako je bio privatan posjet u kojem je ostvarila neke kontakte nemam ništa protiv, dapače, ali trebala je to odmah reći', smatra Beus Richembergh.

Dodao je da nema dvojbe da je depeša u medije procurila iz MVEP-a ili Ureda predsjednice. Naveo je da je Anka Mrak Taritaš je službeni kandidat HNS-a za gradonačelnicu Zagreba i da se to se neće mijenjati unatoč tome što bi SDP htio da se ona povuče.

Upitan bili uveo sankcije Milroadu Dodiku kazao je da mi moramo poštivati činjenicu da su to prvi susjedi, pažljivo razgovarati o svakom pitanju, ali jasno upozoravati da Dodikova politika nije dobrodošla. 'Mislim da sada ne treba uvoditi sankcije, možemo drugačije utjecati na događaje tamo', zaključio je Beus Richembergh.