RATNI ZLOČINI u vukovaru

Je li Penava stavio glavu na panj zbog suspenzije inspektora koji istražuje zločine na Ovčari?

10.09.2018 u 17:43

Bionic
Reading

Ivan Penava, HDZ-ov vukovarski gradonačelnik, optužio je državne i pravosudne strukture za pasivan odnos prema istragama i procesuiranju ratnih zločina. Za 13. listopada najavio je prosvjed, a indirektno proziva i čelnike svoje stranke koja je na vlasti provela najviše godina od osamostaljenja. Spreman je dakle i svoju glavu staviti na stranački panj iako se čini da sankcija za njega neće biti. No što je potaknulo to nezadovoljstvo i čini li DORH premalo, kako Penava tvrdi?

Čini se da je sve krenulo tamo još početkom godine, kad je inspektor Nikola Kajkić smijenjen s čela istražnog tima koji se intenzivno bavio zločinom na Ovčari. Službeni razlog suspenzije bilo je podmetanje lažnog dokumenta vezanog za istragu u spis, dok izvori i mediji skloni suspendiranom inspektoru, pa sad i Penava, tvrde kako je prerevno radio svoj posao.

'Za taj Kajkićev odlazak s čela policijskog tima zna mali broj ljudi, ali me jako zanima koje su sve tu strukture umiješane, koji redatelji i scenaristi. Žrtva Vukovara, dakle i Ovčare, iznad je svih institucija i bilo koga, a u istraživanju tog zločina nema rezultata. Ako mi Vukovarci uistinu utvrdimo da se i u ovom slučaju, kao i do sada, radi o opstruiranju istrage, vjerujte mi, bit će problema', još je u veljači kazao Penava, komentirajući suspenziju Nikole Kajkića.

A problemi su nastupili sedam mjeseci kasnije, kad Penava, naizgled ni s čime konkretno izazvan, najavljuje mirni prosvjed 'protiv sramotne šutnje institucija hrvatskog društva' jer '27 godina nakon počinjenih najstrašnijih zločina nije učinjeno gotovo ništa', kazao je Penava i dodao da su krivi najviše političari i ljudi koji su profesionalno plaćeni, oni kojima je provođenje zakona u opisu radnog mjesta. Tu se najviše prozvanima mogu osjećati upravo njegovi HDZ-ovci koji su uz dvije SDP-ove vlade na vlasti od osamostaljenja države.

  • +3
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar

Suspenzija inspektora Kajkića

Pitanje Kajkićeve smjene potegnulo se i na konferenciji za medije, koju je Penava održao ove subote. Na novinarsko pitanje smatra li da je smjena policajca Nikole Kajkića zbog istraživanja zločina na Ovčari u veljači bila uvjet SDSS-a da podrži koalicijsku vladu, Penava je rekao da ne može procijeniti je li smjena bila potrebna ili ne, no da onaj koji smjenjuje i postavlja mora za svoje poteze imati opravdanje u vidu rezultata rada.

Vesna Škare Ožbolt: Ratne zločine ne možete gurati pod tepih

Vesna Škare Ožbolt, jedna od glavnih aktera mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i bivša ministrica pravosuđa (2003.-2006.), kaže za tportal da je teško procjenjivati tuđe mandate i odgovoriti na pitanje radi li se dovoljno po pitanju procesuiranja ratnih zločina, no kako je za svojeg mandata organizirala i stvorila pretpostavke za provođenje istražnih radnji za ratne zločine u četiri velika istražna centra. Uz to je potaknula specijalizaciju sudaca za ratne zločine te odlazak svjedoka za Ovčaru u Beograd.

'To sam napravila vodeći računa o tome da bez istine i pravde nema normalizacije odnosa. Ratne zločine ne možete gurati pod tepih, to su zločini koji ne zastarijevaju… Bez jasnih stvari nema normalizacije i suživota', naglašava za tportal.

Dok je bio na čelu predmeta Ovčara, ispitano je 300 svjedoka sa srpske strane, a Kajkić je policiji prijavio četiri prijetnje smrću otkako je preuzeo slučaj. Uz to je Nacionalni sindikat policije, kojem je Kajkić na čelu, snimio film 'Ovčara - neispričana priča'.

Unatoč tome, Penava ne spominje konkretno što ga je natjeralo na poprilično drastičan potez. Na konferenciji za medije podsjetio je na brojne lokacije na kojima su počinjeni zločini, a to su: Ovčara, Trpinjska cesta 33, dva autobusa odvezena 19. studenoga 1991. godine u Borovo Naselje s osobama zatim nestalim u Dalju, pekara na Drvenoj pijaci te Velepromet kao mjesta 'gdje su ljudi, ranjenici, bolesnici mučeni, izbodeni, isječeni, silovani, premlaćivani, a tko je zlostavljanja preživio, bio je strijeljan ili pogubljen pucnjem u glavu', kazao je.

Što kaže izvješće DORH-a?

DORH ove krvave lokalitete spominje u svom izvješću o ratnim zločinima na širem vukovarskom području objavljenom potkraj 2017.

Dokument: "Ratni zločini u Vukovaru - Izvješće DORH-a"

Predmet Ovčara prepušten je tužiteljstvu Republike Srbije, gdje su vođena tri kaznena postupka zbog ratnog zločina počinjenog na Ovčari, pri čemu su dva postupka protiv tri okrivljenika pravomoćno okončana, a treći je u tijeku te su u sva tri kaznena postupka procesuirani isključivo neposredni počinitelji. U prvom postupku pravomoćno je osuđen P. Ć. na 15 godina zatvora.

U drugom slučaju protiv 13 optuženika presuda je ukinuta i vraćena na ponovljeno suđenje. U ponovljenom postupku sedam okrivljenika dobilo je presude od po 20 godina zatvora, a ostali kazne zatvora od pet do 15 godina. Protiv presude u ponovljenom postupku podnesena je žalba i predmet je vraćen na ponovno suđenje koje je u tijeku. Zbog zločina na Ovčari osuđen je i D.S., izručen iz Norveške, na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, kao i M.B., osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine zbog zlostavljanja zarobljenika.

  • +7
Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

Što se tiče pekare na Drvenoj pijaci, ovu zloglasnu lokaciju u Vukovaru DORH spominje tek u jednom slučaju, onom nestalog Vukovarca Slavka Batika. S. R. je osuđen na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci, a teretilo ga se da je u razrušenoj kući na Trgu Drvena pijaca, naoružan poluautomatskom puškom, s još tri nepoznate osobe pronašao i zarobio civila Slavka Batika te ga odveo u nepoznatom pravcu, otkada mu se gubi svaki trag.

No o zločinima za koje Vukovarci tvrde da su se dogodili u pekari na toj lokaciji u DORH-ovu izvješću nema ni riječi. Riječ je o pekari koju je držao Đorđe Rajšić, a u koju su navodno dovođeni deseci civila i hrvatskih branitelja na mučenje. Tamo su prema pričama likvidirani, a tijela su paljena u pećima.

Velepromet se u izvješću DORH-a spominje u presudi iz 2000. godine. Tada je 13 osoba osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od pet do 20 godina. Osuđeni su jer su izvršili odvajanje nesrpskog stanovništva, oduzeli im sav novac i vrijedne stvari, psihički i fizički ih zlostavljali te nakon toga veći broj usmrtili, a ostale zarobljenike odvezli u logore u Srbiji. Velepromet se spominje i u slučaju Vojislava Šešelja.

  • +8
Sva lica Vojislava Šešelja Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

On je u Haagu osuđen na deset godina zatvora, ali ne zbog poticanja na zločin u Vukovaru. Dvojica su u međuvremenu umrla, a treći, kojeg se teretilo da je kao pripadnik paravojnih postrojbi izdvajao zarobljenike na Veleprometu i odvodio ih u tzv. stolariju, odakle je veći broj njih nestao, prošao je s prekvalifikacijom kaznenog djela jer nije bilo dovoljno dokaza.

Što se tiče nestalih i ubijenih u Dalju, za taj je zločin tek 2017. podignuta optužnica protiv dvojice zbog ratnih zločina i zapovjedne odgovornosti. Riječ je o ubojstvu najmanje 49 branitelja i 50 civila u danima nakon pada Vukovara, a tijekom odvoženja iz zgrada Borova, Borovo commercea i Obućare u razne sabirne logore.