RATNI ZLOČIN

Uhićen još jedan krvnik s Ovčare

26.10.2012 u 18:32

Bionic
Reading

Zbog zločina počinjenog na Ovčari u Beogradu je uhićen Petar Ćirić, javlja HRT. Tereti ga se za događaje u hangaru Veleprometa, gdje je bilo zatočeno na tisuće Vukovaraca i gdje su mnogi mučeni i ubijeni, te za pogubljenja na Ovčari gdje je Ćirić bio u streljačkom vodu

Srbijanska policija potvrdila je informaciju o uhićenju Petra Ćirića zbog ratnog zločina počinjenog u studenome 1991. godine.

Očekuje se da će sudski postupak protiv Ćirića početi 15. studenoga, odnosno nekoliko dana prije nego se obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, kao i obljetnica zločina na Ovčari gdje su strijeljana 193 civila, ranjenika i branitelja.

Bruno Vekarić, zamjenik glavnog tužitelja za ratne zločine, rekao je medijima da se Ćirić tereti za događaje u hangaru Veleprometa, gdje je bilo zatočeno na tisuće Vukovaraca i gdje su mnogi mučeni i ubijeni, te za pogubljenja na Ovčari gdje je Ćirić bio u streljačkom vodu.

'Koliko znamo, Ćirić je do rata radio u VUPIK-u, a tijekom rata bio je pripadnik dobrovoljačke postrojbe Leva supoderica', potvrdio je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije danas je priopćenjem potvrdilo da je Ćirić, koji je nazivan Pero i Pero Cigan, uhićen. Prema navodima optužnice, on je rukama i nogama udarao po raznim dijelovima tijela zarobljenike koji su bili primorani da protrče kroz špalir prilikom ulaska u hangar na Ovčari, nanoseći im tjelesne povrede.

'Kada su ratni zarobljenici popisani i u više navrata traktorom odveženi na Grabovo, na oko jedan kilometar od Ovčare, u formiranom streljačkom vodu, iz vatrenog oružja pucao je u njih i tako ih strijeljanjem lišio života. Po povratku sa Grabova, ispred hangara na Ovčari, sudjelovao je i u strijeljanju posljednje skupine od desetak ratnih zarobljenika', navodi se u priopćenju Tužiteljstva.

Ćirić će na glavnu raspravu biti priveden iz KPZ Sremska Mitrovica, gdje se nalazi na izdržavanju kazne, po presudi Okružnog suda u Novom Sadu. Za ratni zločin na Ovčari Tužiteljstvo za ratne zločine dosad je postupalo u ukupno tri predmeta. Od 20 optuženih osoba pravomoćno ih je osuđeno 15 na ukupno 207 godina zatvora, dok je pet osoba oslobođeno.