PLENKOVIĆ MU PRESUDIO

Je li ovo stvarno politički kraj Ivana Šukera?

20.09.2016 u 08:44

Bionic
Reading

Ivan Šuker je više od 15 godina što kao ministar, što kao saborski zastupnik vjerno branio boje HDZ-a. Često je odrađivao najnezahvalnije poslove i upravo je on simbolično zabio nož u leđa bivšem premijeru Tihomiru Oreškoviću obrazlažući u Saboru zbog čega ga treba smijeniti. Kao zastupnik bio je daleko najradišniji HDZ-ovac koji je znao od jutra do mraka sudjelovati u raspravama. Usprkos svemu tome, novi stranački šef Andrej Plenković praktički ga je protjerao s političke scene

Gotovo do zadnjeg dana nije se znalo hoće li Šuker uopće biti jedan od kandidata HDZ-a na parlamentarnim izborima. Ponuđeno mu je ponižavajuće zadnje, 14. mjesto, na listi u 6. izbornoj jedinici. Šuker ga je prihvatio iako je bilo jasno da nema gotovo nikakve šanse za ulazak u Sabor.

Koliko ga je to pogodilo, najbolje govori to što se nije pojavio na predstavljanju HDZ-ovih kandidata uči izbora. Istina, kao vjerni vojnik stranke proslavio je izbornu pobjedu u stranačkom stožeru, ali nakon toga se povukao u sjenu. Na izborima je dobio svega 1.771 glas, što mu nije bilo dovoljno za preferencijalni mandat.

Šuker ne zaboravlja lako

Pokušali smo od Šukera doznati kakvi su mu daljnji planovi i zamjera li stranačkom šefu odnos prema sebi, ali nije bio raspoložen za razgovor.

'Uskoro ću izaći sa svojim mišljenjem. Dopustite mi da sam odlučujem o svojoj sudbini', poručio je Šuker u kratkom telefonskom razgovoru za tportal.

Ministar financija maturirao s trojkom

Šuker je porijeklom iz Livna, BiH. Kad je imao osam godina, 1965., obitelj mu se preselila u Veliku Goricu. Maturirao je u Srednjoj strojarskoj školi u Zagrebu s trojkom. Pokušao je studirati strojarstvo, ali je odustao te je završio stručni dvogodišnji studij na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Zatim je 1985. upisao treću godinu studija, ali imao je prekid od 10 godina, da bi zatim tek 1995. predao molbu za nastavak studija koji je završio 1997. godine.

Oni koji ga dobro poznaju opisuju Šukera kao jako osjetljivu osobu koja ne zaboravlja tako lako. Na svojoj koži to je najbolje osjetila bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor. Ona mu je 2009. oduzela fotelju ministra financija nakon što je naslijedila Ivu Sanadera. Na sjednici predsjedništva stranke Šuker joj je poručio kako joj to 'nikad neće oprostiti'. Tog obećanja se držao i više s Kosor nije prozborio ni riječi.

'Istina, kad sam ga smijenila, više mu nisam bila najomiljenija i prestala je svaka komunikacija. Ali ne zamjeram mu. Tad sam mu i obećala kako ga neću politički poniziti. Visoko sam ga pozicionirala na parlamentarnim izborima i on se vratio u Sabor. Kad sam izbačena iz HDZ-a, on je u ime stranačkog kluba govorio protiv toga da uđem u bilo koji saborski odbor. Nikad ne bih to napravila jer je to jako neugodna situacija. Isto tako, Šuker je bio taj koji je održao govor za rušenje Oreškovića. Vidjela sam da to radi s velikom nelagodom. Želim reći kako je on uvijek vjerno izvršavao i najteže poslove bez pogovora. Bio je poslušni vojnik stranke', kaže za tportal Kosor.

Kosor: Nanesena mu je velika nepravda

Plenković je prema Šukeru, smatra ona, nepravedan. Posebno kad se vidi kako su nagrađeni neki drugi stranački ljudi.

'Šuker je u zadnjem sazivu Sabora bio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a. Potpredsjednici su bili Davorin Mlakar i Gordan Jandroković. Sva trojica su podržavala Tomislava Karamarka. Ali dok je Šuker protjeran iz politike, Mlakar i Jandroković su nagrađeni. Prvi je ušao u Ustavni sud dok je drugi imenovan glavnim tajnikom HDZ-a. To je nepravedno', ističe Kosor.

U novom sazivu Sabora Šuker će itekako nedostajati HDZ-u, mišljenja je bivša premijerka. Podsjeća kao je on često u raspravama pokrivao 90 posto stranačkog kluba HDZ-a te je znao sjediti u zastupničkoj klupi od 0 do 24 sata.

'Takvi ljudi su predragocjeni, a osim toga, Šuker je sa svojih 59 godina još uvijek mlad političar. Saborsku proceduru ima u malom prstu i po tome je praktički preuzeo ulogu Vladimira Šeksa', kaže Kosor.

Za Goranka Fižulića, bivšeg HSLS-ovog zastupnika i ministra, Šuker je kolateralna žrtva mini čistke u kojoj se Plenković odlučio riješiti starih bardova unutar HDZ-a. Osim njega, nastradali su Božidar Kalmeta, Tomislav Čuljak, ali i Milijan Brkić, kojeg Plenković, smatra Fižulić, nastoji gurnuti u drugi plan.

'U Hrvatskoj stranke nisu strukturirane na demokratskom principu, već je sva vlast u rukama predsjednika. On sam kreira najbližu ekipu. Plenković uz to nema nikakvih dugova prema starom vodstvu', kaže za tportal Fižulić.

Jednom ga je spasila njegova radišnost i poslušnost

Zanimljivo se podsjetiti kako Šuker nije bio ni u nekoj velikoj milosti Tomislava Karamarka. Bilo je pitanje hoće li se naći na stranačkim listama za parlamentarne izbore 2015., ali ga je tad spasila njegova radišnost i poslušnost.

Fiolić mu nosio 20 kilograma mesa tjedno?

U jednom od sudskih procesa protiv bivšeg premijera Ive Sanadera pojavilo se i Šukerovo ime. Spomenuo ga je bivši saborski zastupnik i mesar Stjepan Fiolić na saslušanju u aferi Planinska, tvrdeći da mu je svaki tjedan nosio 20 kilograma mesa. Šuker je sve to odbacio kao laž.

Šukerov uspon među zvijezde HDZ-a krenuo je 2000., kad je po prvi put postao saborski zastupnik. Iste godine ulazi u predsjedništvo stranke te sjeda u fotelju gradonačelnika Velike Gorice.

Na famoznim unutarstranačkim izborima 2002., kad se u napetoj atmosferi odlučivalo između Ivića Pašalića i Ive Sanadera, Šuker je stao na stranu prvoga i pogriješio. Međutim, to ga nije koštalo političke karijere, već je izabran za potpredsjednika stranke, a iduće godine postaje Sanaderov ministara financija. Na toj je dužnosti ostao sve do 2008. i po tome je naš najdugovječniji ministar financija dosad.

Njegovo ministrovanje odigralo se u vrijeme zlatnog doba domaćeg gospodarstva, kad smo bilježili najveće stope ekonomskog rasta, ali ostat će upamćen i kao ministar financija koji nije na vrijeme prepoznao dolazak najveće gospodarske krize od osamostaljenja Hrvatske.

'Lako je sad biti naknadno pametan, ali činjenica je da ni Hrvatska narodna banka tad nije ništa napravila da se obuzda nekretninska i kreditna cjenovna ekspanzija. I to je stvorilo balon koji ćemo još dugo vremena plaćati', upozorava Fižulić.

Nakon što je Kosor 2008. Šukera zamijenila Martinom Dalić on je aktivirao svoj saborski mandat.

Na unutarstranačkim izborima u svibnju 2012. dugo je vagao kome će se pridružiti, a na kraju se priklonio Tomislavu Karamarku. Te je godine vodio veliku bitku s dugogodišnjim rivalom u stranci Draženom Barišićem oko primata u HDZ-u Velike Gorice. Sve je na kraju okončano u siječnju 2013., kada je Karamarko raspustio taj gradski ogranak. Tad se govorilo o velikom padu nekadašnjeg ministra financija, ali trebalo je pričekati Plenkovića da izgleda stvarno dokrajči Šukerovu političku karijeru.

Od dužnosničkih fotelja sad mu je preostala samo ona predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza, ali i ona mu se opasno ljulja