BRODOLOM ŽIVOTA

Je li moguće da je preživio 13 mjeseci plutajući Pacifikom?

04.02.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Misteriozni brodolomac tvrdi da je izgubljen na moru proveo 13 mjeseci, ali se sada postavljaju mnoga pitanja o tome je li zaista mogao preživjeti toliko dugo na svojoj brodici koja ga je nosila preko Tihog oceana, piše CNN

Čovjek, koji tvrdi da se zove Jose Salvador Alvarenga, pojavio u vrlo oštećenom brodu na koraljnom grebenu na Maršalovim Otocima, tvrdeći da je živio od ribe i kornjača koje bi uhvatio, te da je pio kišnicu, a ponekad i vlastiti urin, piše CNN.

Vlasti pokušavaju utvrditi istinitost Alvarengine priče. Meksička vlada izdala je u ponedjeljak priopćenje kojim se potvrđuje Alvarengin identitet u kojem stoji kako je on državljanin El Salvadora koji je živio u Tonali u državi Chiapas.

Alvarenga je inače iz Garita Palmera u El Salvadoru, gdje je CNN popričao s nekim članovima njegove obitelji. Nisu se čuli s njim godinama i mislili su da je možda mrtav. On ima 12-godišnju kćer koja se ni ne sjeća svog oca.

'Srce mi je govorilo da moj sin nije mrtav, ali toliko sam razmišljala o tome da sam počela gubiti vjeru', kazala je Julia Alvarenga, njegova majka.

'Ako Bog da, moj sin neće biti mrtav. Ako Bog da, moj sin će biti živ. I mi ćemo ga ponovno vidjeti jednog dana. Vrlo sam sretan nakon što sam saznao da je živ i da će ga uskoro vratiti kući', kazao je njegov otac Ricardo.

Alvarenga je pronađen u četvrtak na rijetko naseljenom atolu Ebon, udaljenom 22 sata vožnje brodom od glavnog grada Maršalovih Otoka Majura. Najjužniji atol Maršalovih Otoka Ebon ima površinu od samo 2,2 četvorna kilometra, jednu telefonsku liniju i nema internetske veze. Kako vladin avion nije radio, Alvarenga nije mogao do Majura sve do ponedjeljka ujutro, piše CNN.

Alvarenga, koji tvrdi da ima 37 godina, sada se oporavlja u lokalnoj bolnici. Nalazi se u puno boljem stanju nego što se moglo očekivati nakon takvog iskustva.

Ljudi koji su ga pronašli kažu da je brod bio u vrlo lošem stanju, prekriven priljepcima i lešinama nekoliko kornjača.

Alvarenga je rekao da su krenuli iz meksičkog grada Costa Azul, prema El Salvadoru. On tvrdi da su isplovili 21. prosinca 2012. i da je to trebala biti jednodnevna ekspedicija u kojoj su lovili morske pse.

Alvarenga je pronađen odjeven samo u donje rublje, a tvrdi da je isplovio s kolegom, preminulim na moru prije više mjeseci jer nije mogao jesti sirovo ptičje meso. Prema njegovim riječima, jak vjetar ih je otpuhao s njihovog puta te su se izgubili. Ne zna se što je učinio s njegovim tijelom.

Alvarenga je rekao u kratkom intervjuu za Telegraph da je nakon smrti svog kolege razmišljao o samoubojstvu.

Alvarenga je radio za tvrtku Camaroneras de la Costa u Meksiku. Rekao je vlastima da je on državljanin El Salvadora, ali je živio u Meksiku posljednjih 15 godina i želi biti vraćen natrag u Meksiko.

Ako je Alvarengova priča zaista istinita, znači da je na putovanju preko Pacifika prešao 10.800 kilometara prije nego je završio na Maršalovim Otocima, na pola puta između Havaja i Australije, u sjevernom Pacifiku.

Takva putovanja nisu nevjerojatna. Naime, 2006. tri meksička ribara pronađena su nakon devet mjeseci lutanja u plovilu. Jeli su ribu i pili kišnicu, i čitali Bibliju da im bude lakše.

Uvjeti u Pacifiku bili su pogodni za Alvarengino putovanje, kaže Judson Jones, producent CNN-ove prognoze.

Jones je rekao kako bi struje između Meksika i Maršalovih Otoka nosile brod oko 42 kilometra dnevno. To bi značilo da bi putovanje trajalo oko 208 dana da je brod išao niz struju. No Jones je rekao kako je vijugavo putovanje vjerojatnije, što čini ovo 13-mjesečno lutanje Pacifikom uvjerljivijim.

Jose Salvador Alvarenga