PROMJENE NA POMOLU

Je li Europska komisija previše bijela?

29.08.2016 u 19:24

Bionic
Reading

Kontroverze oko nošenja burkinija u Francuskoj potaknule su novi val pitanja oko različitosti, integracije i multikulturalizma, a pod povećalom se našao i 'bjelački' sastav dužnosnika Europske komisije. S obzirom na to da Komisija ne evidentira etnicitet i vjersku pripadnost svojih djelatnika, portal EurActiv upitao je glasnogovornika na konferenciji za novinare u Bruxellesu kako EK osigurava kadrovsku raznolikost koja bi istinski predstavljala suvremenu Europu

'Ne mislim da trebamo registrirati vjerska uvjerenja kako bismo osigurali raznoliku radnu snagu. Prošećete li se našim hodnicima, vidjet ćete ljude iz svih društvenih miljea te iz cijele Europe', odgovorio je glasnogovornik EK Alexander Winterstein, potvrđujući da Komisija ne zahtijeva registraciju vjerske pripadnosti svojih djelatnika.

Novinar EurActiva James Crisp, međunarodne mreže za praćenje aktivnosti Europske unije na 12 europskih jezika, pitao je Wintersteina što je s etnicitetom u Europskoj komisiji. Nakon pet godina rada, naime, Crisp može reći da je većina ljudi tamo - bijela.

Winterstein odgovara da su pravila zapošljavanja u Europskoj komisiji dobro poznata, da se u taj konkurentan proces može uključiti svatko i da je dobrodošao svatko onaj tko u tome bude uspješan. 'Mislim da naša radna snaga oslikava punu raznolikost u Europi. Očigledno, to se mijenja i te promjene će, siguran sam, doći i u Komisiju', kazao je Winterstein.

Radi li za Komisiju ijedan Rom?

Uslijedilo je novo provokativno pitanje drugog novinara koji prati rad Europske komisije: s obzirom na EK-ovu politiku pozitivne diskriminacije kod zapošljavanja Roma u, primjerice, državnim institucijama članica EU-a, radi li ijedan pripadnik romske zajednice u samoj Komisiji?

'Ne znam', glasio je odgovor. A kako Komisija može promovirati rad Roma u tijelima država članica Europske unije te istovremeno ne promovira njihovo zapošljavanje u EK-u? Glasnogovornik na to kaže da je prethodno objasnio na koji način Komisija regrutira svoj kadar, dodajući tek da je taj sustav regrutiranja 'veoma pošten, otvoren, transparentan i dobar'.

Inače, prema hrvatskom Zakonu o zaštiti osobnih podataka, zabranjeno je prikupljati i obrađivati podatke koji se, između ostalog, odnose na rasno i etničko podrijetlo te vjerska ili druga uvjerenja. No postoje i iznimne situacije, njih čak sedam, u kojima se takvi podaci ipak mogu prikupljati i dalje obrađivati, a jedna od njih je - privola ispitanika.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, dan uoči pitanja o bjelačkom sastavu Komisije, glasnogovornik Winterstein izjavio se da se EK ne želi upletati u polemike oko prihvatljivosti zabrane nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji prekriva cijelo tijelo i po tom pitanju nema nikakvih nadležnosti.

Objasnio je da je na zemljama članicama da donesu pravila po kojima će građani živjeti i koegzistirati, a o kojima onda pravorijek mogu dati nacionalni sudovi ili Europski sud za ljudska prava, prenijela je Hina.

Na pitanje ima li EK posebne zahtjeve u pogledu odijevanja i je li moguće doći na posao u Komisiju u burki, Winterstein je odgovorio da nema takvih pravila.