MIKLENIĆ O PRESUDI I REAKCIJAMA NA NJU

Je li etika vladajućih pala u vodu na slučaju Čačić?

04.07.2012 u 10:31

Bionic
Reading

U povodu izricanja prvostupanjske presude prvom potpredsjedniku hrvatske vlade na Županijskom sudu u Kaposvaru, katolički tjednik 'Glas Koncila' u novom broju piše da su političari pripadnici aktualne vladajuće garniture s obzirom na aktualni slučaj prvog potpredsjednika Vlade na iznimno važnom i velikom ispitu i sva će javnost znati kako su ga položili ili ga nisu položili, a uspjeh odnosno neuspjeh na tom ispitu otkrit će i stvarni njihov odnos prema općemu dobru cjelokupnoga hrvatskog društva

U komentaru 'Političari na etičkom ispitu' glavni urednik Ivan Miklenić piše da o odnosu prema tom slučaju ovisi pozitivna ili negativna recepcija cijele Kukuriku koalicije u Hrvatskoj, ali i u kvalificiranoj europskoj i svjetskoj javnosti.

'Političari pripadnici vladajuće koalicije suočeni su s problemom koji je do najmanjeg detalja transparentan te im je uskraćena mogućnost zamagljivanja ili reinterpretiranja toga slučaja, kao i manipuliranja okolnostima pa će konačna odluka otkriti njihovo pravo lice', smatra komentator.


Podsjeća da nije nepoznato, ne samo u Hrvatskoj, da političari često gaze i ustavne i zakonske odredbe kao i elementarna etička načela, no to ipak čine, kako dodaje, samo onda kad to mogu od javnosti sakriti ili kad to mogu javnosti prikazati s nekim pozitivnim predznakom, pa najšira javnost ostane u nejasnoćama.

Po Miklenićevim riječima aktualni slučaj ne omogućuje vladajućim političarima da išta prikriju ili da išta politički garniraju, pa je njihova vjerodostojnost i etička principijelnost na najvećoj mogućoj kušnji.

'Konačni ishod toga slučaja očitovat će ili etičku principijelnost ili primjenu dvostrukih kriterija odnosno dominaciju grupnih, ideoloških i političkih interesa nad etikom. Kakav god stav u tom slučaju konačno bude zauzet, bit će to svojevrsna legitimacija, ne samo Kukuriku koalicije nego i Hrvatske pred svijetom', tvrdi komentator.

Smatra da u tom slučaju nije riječ tek o osobnoj karijeri određene osobe, već je riječ i o testiranju odnosa hrvatskih političara prema etici, koja je u temelju svakoga zdravog društva i bez koje ni jedno društvo ne može ostvariti boljitak ni u demokraciji, ni u gospodarstvu ni i u svim drugim segmentima društvenoga života.

'Upravo je aktualna kriza, gospodarska pa zbog toga i politička, uvelike pokazatelj koje su posljedice neetičkoga ponašanja moćnih grupa i pojedinaca u suvremenom hrvatskom društvu u kojem su za takvo djelovanje na odgovornost pozvani tek oni koji predstavljaju stanovite iznimke, a ne i oni daleko brojniji koji su to zaslužili', napominje se u komentaru.

Miklenić upozorava kako je s etičkoga stajališta, veoma dvojbeno isticati golemu razliku između uvjetne i bezuvjetne osude, jer pravo slijedi svoju zakonitost i ne doseže uvijek ni etička načela ni etičku praksu.

Smatra iznenađenjem i izvrtanje naglavačke drevne etičke maksime 'non quis, sed quid', koja se može prevesti: 'Nije važno tko govori, već je važno što govori', u tobože narodnu uzrečicu - kako je u subotu 30. lipnja rečeno u Svetom Martinu na Muri: 'Najprije pogledaj tko govori, a onda slušaj što govori'.

'To izvrtanje etičkoga načela tipičan je primjer izigravanja etike, relativiziranja etičkog načela o istini. Naime, istina nije manja niti manje obvezujuća ako je iznosi tzv. mali, obični čovjek, a ne kakav društveni uglednik ili moćnik, jer neki iskaz ili jest istina ili nije, te ne ovisi o tome tko ga iznosi', tvrdi se u komentaru i dodaje da se istina može potisnuti, zabraniti, izvrnuti, prešutjeti, ali se ničim i nikada ne može ubiti ni uništiti.