NAPOKON!

Japanu zabranjen kitolov u području Antarktike

31.03.2014 u 20:02

Bionic
Reading

Japanci moraju prekinuti izlov kitova u području Antarktike, u skladu s odredbom najviše sudske instancije UN-a, Međunarodnoga suda pravde koji je ocijenio da Tokio to radi u komercijalne svrhe, prikazujući ulov tih velikih sisavaca kao znanstvena istraživanja, prenosi HRT.

Japancima treba oduzeti sve dozvole i licencije koje su im izdane u sklopu istraživačkog programa Jarpa II. i ne dopustiti im potpisivanje novih sporazuma u sklopu tog programa, objasnio je predsjednik suda Peter Tomka. Posebne dozvole izdaju se samo za znanstvena istraživanja, dodao je Tomka u haškoj palači pravde. Istu je dozvolu 2010. dobila i Australija. Službena Canberra tvrdi da Japanci love kitove u komercijalne svrhe, prikazujući ih kao znanstveni istraživački program.

'Ovdje je u pitanju financijska korist, a ne isključivo znanstveni kriteriji', rekao je sudac Tomka, istaknuvši nedovoljnu transparentnost u objavljivanju potpuno 'nerazumnih' kvota. Ocijenivši kako Tokio zaobilazi moratorij iz 1986. kojim se dopušta lov na kitove isključivo u znanstvene svrhe, Canberra je od Međunarodnoga suda pravde zatražila da Japanci prekinu svoj istraživački program Jarpa II. Australci tvrde da je Japan između 1987. i 2009. ulovio više od 10.000 velikih sisavaca, većinom minke kitova.

Japanci, za koje je izlov kitova tradicija, tvrde da je riječ o znanstvenom istraživanju, no ne kriju da meso ulovljenih kitova završava i u japanskim ribarnicama. Kao država koja poštuje zakon i odgovorna je članica međunarodne zajednice, Japan će poštovati odluku suda, rekao je novinarima nakon izlaska iz sudnice izaslanik japanskog izaslanstva na sudu Koji Tsuruoka.

Jedine dvije države na svijetu koje se službeno bave izlovom kitova u komercijalne svrhe jesu Noveška i Island, objavio je HRT

Glasnogovornik Greenpeacea, organizacije za zaštotu okoliša koja godinama vodi bitku s japanskim kitolovcima, pozdravio je odluku suda. 'Mit da je ovaj lov na neki način znanstven, sada se može potpuno zanemariti', rekao je.