više od 16 tisuća zaraženih

Japan ukida izvanredno stanje u cijeloj zemlji

25.05.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Japanski premijer Shinzo Abe najavio je u ponedjeljak kako će tijekom dana biti ukinuto izvanredno stanje koje je zbog pandemije koronavirusa i nakon sredine svibnja vrijedilo na području Tokija i u još četiri administrativna područja u toj zemlji, ali je upozorio na mogućnost ponovnog uvođenja restrikcija bude li se zaraza širila

Abe je to kazao na konferenciji za novinstvo, a nakon što je njegova vlada još 14. svibnja ukinula ograničenja u većini prefektura osim u Tokiju i još četiri regije gdje je na snazi ostao pojačani oprez.

Japanski je premijer također najavio kako će ukupni iznos stimulacija za gospodarstvo te zemlje koje je također pogođeno pandemijom dosegnuti iznos od 200 trilijuna jena kroz dva paketa pomoći ali je upozorio kako će trebati puno vremena da bi se život normalizirao sve dok je nužno poduzimati mjere kako bi se kontroliralo širenje zaraze.

Abe je istaknuo kako je njegovoj zemlji trebalo svega mjesec i pol da bi zaustavio širenje zaraze dodajući kako je to pokazalo snagu 'japanskog modela'.

Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura novinarima je prije toga kazao kako su najvažniji savjetnici dali suglasnost vladi za ukidanje izvanrednog stanja u regijama koje su ostale pod posebnom mjerama i nakon sredine svibnja.

'Dok se izvanredno stanje ukida važno je postupno uspostaviti gospodarski rast kao odraz novog načina života', kazao je Nishimura.

Iako je treće po snazi gospodarstvo na svijetu uspjelo je izbjeći masovno širenje epidemije uz nešto više od 16 tisuća slučajeva zaraze te 839 smrtna slučaja, epidemija je ipak gurnula Japan u recesiju, a popularnost premijera Abea dovela je do najniže razine u usporedbi s prethodnim godinama.

Prema istraživanju koje je objavio list Asahi, Abe trenutačno uživa potporu 29 posto birača što je najniže još od 2012. godine, a njegov rad ne odobrava čak 52 posto Japanaca.