ubrzano starenje stanovništva

Japan sve stariji, vlada predlaže mogućnost rada do 70. godine

04.02.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Japanski premijer Shinzo Abe i njegova vlada odobrili su u utorak prijedlog zakona kojim pozivaju tvrtke da omoguće svojim djelatnicima da nastave raditi do svoje 70. godine

Te mjere poduzete su kako bi se smanjio kroničan nedostatak radne snage i pokrili troškovi socijalnih davanja u zemlji čije stanovništvo ubrzano postaje sve starije.

Nova zakonska regulativa poziva korporacije da izaberu jednu od opcija, uključujući ukidanje dobi za odlazak u mirovinu, povećanje praga za umirovljenje ili pak omogućavanje zaposlenicima da rade preko utvrđenog dobnog ograničenja, javila je agencija Kyodo News.

Očekuje se da će vlada predstaviti prijedlog zakona tijekom tekućeg zasjedanja japanskog parlamenta, a njegova primjena očekuje se od travnja iduće godine.

Japan se suočava sa sve većim demografskim teretom nakon desetljeća ubrzanog starenja stanovništva i smanjenja stope novorođene djece. Kritičari optužuju Abeovu vladu da je premalo napravila kako bi zaustavila i okrenula taj trend.

Očekuje se da će do 2060. godine skoro 40 posto ukupne japanske populacije činiti ljudi stari 65 godina i više, objavio je nacionalni institut koji se bavi istraživanjem problema populacije i socijalne sigurnosti.