POČETAK PREGOVORA

Janukovič s oporbenim čelnicima dogovorio 'primirje'

20.02.2014 u 09:53

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u srijedu je rekao da je s oporbenim čelnicima dogovorio 'primirje', a nakon jučerašnjeg nasilja u kojemu je ubijeno 26 ljudi, kao i početak pregovora kako bi se okončalo daljnje krvoproliće

U priopćenju objavljenom na internetskim stranicama ukrajinskog predsjedništva stoji da je Janukovič tijekom pregovora s trojicom glavnih oporbenih čelnika najprije dogovorio primirje, a potom i 'početak pregovora čiji je cilj okončati krvoproliće i stabilizirati stanje u zemlji u interesu društvenog mira'.

Čini se da priopćenje, izdano uoči sutrašnjeg posjeta Ukrajini ministara vanjskih poslova Njemačke, Poljske i Francuske pokazuje kako interventna policija koja je u utorak navečer krenula na kijevski Trg neovisnosti neće odmah poduzimati daljnje korake kako bi uklonila tabor prosvjednika.

Bivši ministar gospodarstva i jedan od oporbenih čelnika Arsenij Jacenjuk je u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama svoje stranke Domovina napisao: 'Napad na Majdan (Trg neovisnosti) koji su vlasti predvidjele za danas neće se dogoditi. Proglašeno je primirje. Najvažnije je zaštititi ljudski život.'

Janukovič je priopćenje objavio nakon sastanka s Jacenjukom i ostalom dvojicom oporbenih čelnika Vitalijem Kličkom i Olehom Tjahnibokom.