odlazeći veleposlanik

Jandroković s Kohorstom: LNG terminal važna ostavština odlazećeg veleposlanika

17.12.2020 u 17:43

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak je u oproštajni posjet primio američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, posebno mu zahvalivši na osobnom doprinosu LNG terminalu na Krku.

Kohorst je veleposlanik u Zagrebu od siječnja 2018. nakon što ga je na tu dužnost imenovao predsjednik na odlasku Donald Trump.

Ranije nije imao iskustva u diplomaciji, školujući se za računovodstvo i pravo, a potom radeći kao investicijski bankar u svijetu nekretnina.

Jandroković se zahvalio Kohorstu na njegovu osobnom angažmanu tijekom mandata, posebno za realizaciju projekta LNG terminala u Omišlju, priopćio je Sabor.

Dužnosnici su iskazali želju da će hrvatski državljani što prije moći putovati u SAD bez vize, dodaje se. 

Kohorst je u listopadu objavio da Hrvatska ima manje od tri posto odbijenih zahtjeva za vizom, što je bio ključan uvjet za bezvizni režim, i najavio da će se on vjerojatno ostvariti u prvim mjesecima iduće godine. 

Kohorst i Jandroković naglasili su važnost što skorijeg potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim će se stvoriti uvjeti za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja, stoji u priopćenju.