predsjednik sabora

Jandroković: O izborima nismo pričali, a plaće dužnosnika će, ako bude trebalo, ići prema dolje

15.04.2020 u 19:37

Bionic
Reading

Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje je istaknuo da se o izborima uopće nije pričalo u HDZ-u jer je u prvom planu borba za zaštitu ljudskih života od pandemije koronavirusa.

Jandroković je kazao da Ustavni sud nije ničim dao naznačiti da rade nešto pogrešno vezano uz mjere koje donose u borbi protiv koronavirusa odnosno izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim se proširuju ovlasti sanitarnih inspektora, a bolest Covid-19 uvrštava u popis zaraznih bolesti. Oporba smatra da se izmjene trebaju donijeti dvotrećinskom većinom dok vladajući smatraju da je dovoljna obična većina.

'Da Ustavni sud smatra da je bilo što nezakonito, on bi reagirao. Sabor u potpunosti radi u skladu s Ustavom i zakonom', kazao je Jandroković.

Istaknuo je da će se u Saboru morati mijenjati način funkcioniranja jer ova pandemija neće završiti sutra. 'Bitno je prilagoditi Sabor za rad elektroničkim putem', poručio je.

O zahtjevu SDP-a da petkom ministri dolaze u Sabor i odgovaraju na pitanja zastupnika će se morati razgovarati jer bi to bio sasvim novi model i ukinulo bi se aktualno prijepodne. 'To je jedan velika promjena i mora se definirati poslovnikom', naglasio je predsjednik Sabora.

Što se tiče solidarnosti s građanima Jandroković kaže da su neki zastupnici već napravili.

'Jedan dio zastupnika odrekao se dijela plaće za prošli mjesec, a vidjet ćemo kakvi će biti prijedlozi Vlade kada su u pitanju plaće dužnosnika. Plaće će, ako bude trebalo, ići prema dolje', najavio je Jandroković.

Jandroković smata da je sabornica dosta dobro popunjena. Uzimajući u obzir situaciju u sabornici može biti 40 zastupnika.

Naglasio je da klubovi određuju tko će doći u Sabor ovisno o temama koje pokrivaju.

O izborima je Jandroković kazao da je u ovom trenutku na prvom mjestu nastaviti borbu protiv koronavirusa.

'Nije vrijeme za tu vrstu rasprave, najvažnije je osigurati živote i zdravlje naših građana, sigurnost građana i, nadam se, kroz set ekonomskih mjera Vlade osigurati opstojnost i vitalnost hrvatskog gospodarstva. O političkoj utakmici i izborima razgovarat ćemo kada za to dođe vrijeme', poručio je za HRT Jandroković.