parlament u koroni

Branko Hrg dignuo na noge oporbene zastupnike, Bauk ga usporedio s Pernarom

15.04.2020 u 09:46

Bionic
Reading

Zastupnici su se nakon gotovo mjesec dana vratili u Sabor, koji je jedno vrijeme bio zatvoren zbog šteta u potresu. Ovotjedno zasjedanje započeli su slobodnim govorima, nakon čega su krenuli raspravljati i o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

12.40 Niz stanki izazvalo je pak izlaganje HDS-ovog Branka Hrga. Naime, nakon što je pohvalio sve koji rade na borbi protiv koronavirusa, upitao se da li ovakva saborska rasprava može dovesti do toga da se kod građana pojavi opuštanje i da počnu kršiti mjere koje su im dane.

'Da li je stvarno važnije da sada ministar Beroš, za kojeg kažemo da leti po Hrvatskoj od problema do problema, treba ovdje sjediti i slušati naša nadmudrivanja o paragrafima i pojmovima ili bi bilo puno važnije da radi posao koji je važniji?', upitao je Hrg, kazavši da on osobno smatra da bi Beroš trebao biti tamo gdje su žarišta.

'Normalna je stvar da oporba ukaže na propuste, ali probajmo u svemu tome imati mjere i slati poruku van da i dalje trebamo slušati ljude koji vode krizu i probajmo zatomiti tu želju za utakmicom i bodovima jer ovo nije vrijeme za političke bodove', kazao je Hrg i izazvao niz povreda poslovnika i zahtjeva za stankom.

'Hrg je svojim omlovažavanjem sabora i kritiziranjem ministra što stoji u Saboru i odgovara na naša pitanja povrijedio poslovnik. Parlamentarna demokracija je temelj ove države i ne prihvaćam da se na ovaj način omalovažava saborska rasprava. Svojim omalovažavanjem insittucija gospodin Hrg je zaslužio titulu 'vladajućeg Pernara' po načinu na koji je relativizirao ulogu Sabora', poručio je SDP-ov Arsen Bauk.

Odgovorio je Hrg. 'On je mene sada uvrijedio jer me usporedio s Pernarom', kazao je Hrg.

Stanku je pak zatražio Mostov Miro Bulj. 'Mi smo prihvatili sve prijedloge koje je dala vlada iako se nismo sa svime slagali, saslušali smo kulturno ministra i nismo nikakve krvopije. Ovo nije stožerokracija nego demokracija', kazao je Bulj, a Hrga prozvao za 'dodvorništvo'.

Stanku je kasnije zatražio i Bauk. 'Stavio sam vas pod navodnike 'kao Pernara'. Zašto? Kao što se kod njegovih nastupa relativiziralo mjere stožera, vlade, države pa se kod građana mogao steći dojam da su mjere nepotrebne i štetne, tako se i kod vas mogao steći dojam da su rasprave u Saboru nepotrebne i štetne i da spriječavaju ministra da bude na terenu i radi. Nema tu za mene neke velike razilike. Nismo u diktaturi, naš klub je podržao gotovo sve zakone koje je vlada predložila', kazao je Bauk.

Stanku je zatražio i Vlaho Orepić zbog 'zastrašujuće situacije u Saboru'. 'Zar se moramo pitati da li je bogohulno i hereza postaviti pitanje ministru, da li smijemo reći i konstatirati činjenično stanje da se neke mjere donose protuzakonito? Zabrinjava me činjenica da bilo tko u ovom visokom domu bude stignatiziran ako želi reći neku kritiku', kazao je Orepić.

Na kraju je stanku zatražio i Hrg.

12.32 'Ovaj zakon se mora donijeti jer se de facto ponašalo protuzakonito kada su se donosile odluke', kazala je u ime GLAS-a Vesna Pusić.

'Razvlašćivanje ministra zdravstva, možda nije neki najpogodniji trenutak za to', kazala je Pusić, aludirajući na prijedlog da ubuduće odluku o epidemiji donosi Vlada.

Pusić kaže da oni mogu razumijeti da je bila panika i da su se neke stvari oko ovlasti Stožera prekršile, jednako kao što je uvjerena da su građani reagirali zdravorazumski i neke stvari nisu propitivali.

'Ova situacija je pokazala priličnu zrelost građana RH, naravno uvijek ima luđaka, ali većina se ponašala razumski. To bi im trebalo priznati, isto kao što bi se trebalo priznati da je odluke donosilo tijelo koje nije za to nadležno. Nemojte, nakon što su se ljudi ponašali pristojno, pokušavati dokazati nešto što ne stoji. Ovaj zakon propisuje mjere retroaktivno, mjere koje će važiti unatrag', kazala je Pusić.

11.44 'Morate građanima reći što i kako dalje', kazao je Mirando Mrsić iz Demokrata.

'Vi ste medicinske struke i znate da epidemije imaju određena pravila ponašanja. Nije moguće sve predvidjeti sa apsolutnom sigunrošću jer se radi o novom virusu. I dalje moramo držati pod kontrolom broj novooboljelih i po mogućnosti smanjivati ih i tada ćemo početi razmišljati o relaksaciji mjera. Ali to mora biti dozirani i postepeno', odgovorio mu je Beroš.

Odgovarajući na pitanje Željka Glasnovića Beroš je kazao da se medicinska oprema enormno troši. 'Samo jedan zaraženi zahtijeva 50 komada opreme, za sve liječnike, medicinske sestre, labaratorij', kazao je Beroš.

Osvrnuo se i na dezinfekciju, kazavši da je dezinfekcija domova i zdravstvenih ustanova dobrodošla, no da dezinfekcija javnih prostora i ulica ne bi bila učinkovita.

11.34 Vlaho Orepić upitao je Beroša jesmo li u krizi i hoće li ljudi, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, dobiti naknadu zbog zabrane kretanja

'Mi se nalazimo u određenoj vrsti krize i mislim da smo našli dobar odgovor na nju', rekao je Beroš.

Dodao je da zakon predviđa da nema naknade kada se istovremeno proglase epidemija i pandemija i da bi isplata nakande izazvala nesagledive financijske troškove.

11.27 Tomislav Panenić iz Nezavisne liste mladih upitao je Beroša oko mjere zabrane kretanja u manjim općinama koje recimo nemaju ljekarnu ili poštu a moraju tražiti propusnice za odlazak u drugu općinu

'Nakon inicijalnog šoka i kad smo donijeli mjere u najboljoj namjeri, sada vidimo da pojedino postupanje ima nekih loših elemenata. Iz dana u dan raspravljamo o elementima. Mjere zabrane kretanja smo donijeli za zaštitu zdravlja ljudi. Opravdano je razmišljati da neke manje općine bi mogle funkcionirati na način na koji ste vi rekli', kazao je Beroš, naslutivši da će se u tom kontekstu i nešto mjenjati.

Nezavisni Ivica Mišić upitao je Beroša do kada će sve ovo trajati i kritizirao vodstvo splitskog Doma za starije.

'Teško je predvidjeti kraj. Volim biti optimističan i svoja mišljenja bazirati na infektološkoj struci koja kaže da sve ovakve bolesti imaju svoje cikluse. Međutim kad to kompariram s razmišljanjima stranih stručnjaka koji kažu da će to ipak trajati neko vrijeme, tu je nesrazmjer', kazao je Beroš.

11.11 Mostov Miro Bulj Beroša je pitao o situaciju u Domu za starije u Splitu. 'Situacija u domovima za starije je specifična. Nijedna država nije našla recept za sprečavanje ulaska virusa u tu populaciju. Naše upute su da se posebna pažnja posveti simptomima virusa', kazao je Beroš.

Dodao je da su u domu bile inspekcije i da se očekuju rezultati. 'Ako se detektira propust u obnašanju dužnosti, bit će sankcije', kazao je Beroš.

Nakon toga se Hrvoje Zekanović javio za stanku, traživši da Beroš odgovori i na njegova pitanja.

11.06 Na izlaganje Beroša bilo je čak 18 replika. Ivan Lovrinović ministru je predložio da se Stožer obraća samo jednom dnevno ili čak jednom u dva dana. 'Širite optimizam i dajte ljudima nade. Da se ne širi strah ali vrijeme je da relaksiramo neke stvari', kazao je Lovrinović.

Beroš mu je odgovorio da Stožer već 15-tak dana ima press konferencije jednom dnevno. 'Nastojimo biti stručni i objaktivni, ako možemo damo tračak nade ali prije svega nastojimo biti transparentni i objektivni', kazao je Beroš.

Hrvoje Zekanović upitao je Beroša koje mjere poduzimaju indijci koji imaju mali mortalitet, ali i kako čovjek može samostalno šetati uz Savu, ali kada uzme ribički štap onda je u prekršaju. Beroš nije želio odgovoriti na tu repliku.

10.48 Zastupnici su prešli na raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Za riječ se javio Mostov Robert Podolnjak, postavivši pitanje retroaktivnosti zakona, no njegove kritike odbacio je Jandroković.

Zakon pred zastupnicima brani ministar zdravstva Vili Beroš. 'Svijet je suočen sa novim izazovom, riječ je o pandemiji Covid-19', kazao je Beroš pojasnivši kako se u prosincu virus pojavio u Kini.

'Cilj nam je zakonom pronaći najdjelotovorniji način upravljanja krizom. Hrvatska se prvi put susreće s novom pravnom situacijom koja zakonom nije izrijekom definirana', kazao je Beroš.

Kazao je da će se popis zaraznih bolesti u zakonu upotpuniti koronavirusom, da će se definirati epidemiološka mjere izolacije odnosno samoizolacije. 'Nema one zemlje koja može osigurati hospitalizaciju za sve', dodao je Beroš.

Zakonom će se, pojasnio, propisati da vlada donosi odluku o proglašenju epidemije, dok će ministar zdravstva moći proglasiti opasnost od epidemije.

Zakon će dati i veće ovlasti sanitarnim inspektorima za nadzor samoizolacije ili karantene, ali i propisati kazne za kršenje tih mjera.

Osvrnuo se Beroš i na kritike o retroaktivnosti i rekao da se radi o kvazi-retroaktivnosti koju Ustavni sud dozvoljava.

Jandroković je nekoliko puta dok je Beroš govorio zastupnike morao upozoriti da se drže mjera te da ih u sabornici ne može biti dvoje iz istog kluba.

10.37 'Govoriti da su mjere vaninstitucionalne, da je Sabor razvlašten i da je važnije bilo provođenje izbora su netočne i vrijeđaju sve nas koji smo donosili zakon i propisali postupanje državnih tijela u borbi protiv koronavirusa', kazao je HDz-ov Branko Bačić, podsjetivši da su velikom većinom glasova prije mjesec dana Stožeru civilne zaštite dane veće ovlasti.

'Ne dozvoljavam da se HDZ-u lijepe etikete nekompetentnosti i uhljebljivanja zašto što je u jedan dom ušao koronavirus. To nije jedini dom u koji je ušao koronavirus, a i u zdravstvene insitucije je ušao koronavirus. u svim slučajevima će se utvrditi odgovornost', kazao je Bačić.

10.33 SDSS-ov Milorad Pupovac progovorio je o prevarama s gospodarskim mjerama Vlade. 'Vlada je osigurala novac za ekonomski spas gospodarskih subjekata. Čujemo da neki poslodavci iako dobivaju sredstva od države, iako su pomaknuti rokovi za plaćanje poreza, čujemo da se plaće radnicima smanjuju, radikalno u nekim slučajevima. Ima li opravdanog razloga? To je ozbiljno pitanje kojima se moramo pozabaviti. Te mjere su išle da se očuvanju radna mjesta, ali zaštite prava radnika. Ako se to ne poštuje, onda trebamo razmisliti kako kazniti one koji to ne poštuju', kazao je Pupovac.

'Trebamo razmisliti da ta vrsta lova u mutnome ima što manje prostora', dodao je.

10.21 SDP-ov Boris Lalovac podsjetio je na mjere koje je prdložila njegova stranka. 'Banke su izašle s nekim moratorijem do tri mjeseca, ali su opteretile građane s nekim ovjerama. Mi upozoravamo da svi građani koje vlada potpomaže u šestom i sedmom mjesecu se neće imati gdje vratiit. Zato predlažemo moratorij na godinu dana', kazao je Lalovac.

10.18 HNS-ov Stjepan Čuraj pohvalio je organizaciju prodaje na tržnicama, no kritizirao je stanje u trgovačkim centrima.

'Gdje je u dezinfekcija? Na malom prostoru se nalazi i po nekoliko kupaca. Predlažem kao i za tržnice, tako i za trgovačke centre da se naprave proizvodi već unaprijed pakirani, kako se ne bi diralo i biralo. Kao što na tržnici ne možete birati koju želite rajčicu nego za to vas radi trgovac, predlažem da se i u trgovačkim centrima to unaprijed upakira', kazao je Čuraj.

9.52 GLAS-ova Anka Mrak Taritaš osvrnula se na stanje u Zagrebu nakon potresa. 'Pred tri i pol tjedna u pola 7 ujutro je Zagreb zadesio potres. Taj potres je pokazao sve razmjere šteta koje u Zagrebu već nekoliko godina radi zagrebački gradonačelnik. Kad ste dolazili u sabornicu vidjeli ste da je dio grada blokiran. Ne zato što je to sustavno rejšenje, nego je Bandić prvo opalio pljusku građanima i rekao da su oni krivi, a nakon toga je maksimalnu energiju uložio u to da se svađa s državom', rekla je Mrak Taritaš.

9.47 Marin Škibola iz Nezavisne liste mladih pozvao je na odustajanje izmjena zakona o elektroničkim komunikacijama, ali i da se odustane od zakona kojima se želi uvesti euro.

'Rezanju plaća u javnom sektoru, koje su inako mizerne, se protivim. To je promašena politika, ne možemo danas štediti na medicinskim sestrama, liječnicima, učiteljima, vatrogascima. Prebacite teret krize na financijske institucije i privatne banke', dodao je Škibola.

Među prvima se za slobodni govor javio Mostov Miro Bulj, govoreći o 'uljebima' u Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je prozvao HDZ-ove Ante Sanadera te splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana.

'Ovo je dokaz da su županije najveći kočničari razvoja Hrvatske i da je vrijeme da Sabor ukine županije. Od kada su osnovane iz Dalmatinske zagore je odselilo 100 tisuća ljudi. A danas kada se borimo protiv korone na mjestu gdje je postalvjen uhljeb ugoženi su životi starijih ljudi', kazao je Bulj, aludirajući na ravnatelja doma za starije Ivana Škaričića.

'Blaženko Boban je donio koronavirus, preko svog uhljeba', kazao je Bulj. 'Ukinimo županije i oslobodimo se tih faraona', rekao je.

Dok je govorio moglo se vidjeti kako iza njega predsjednik Sabora Gordan Jandroković dezinficira svoje mjesto za predsjedateljskim stolom.

Naime, rad Sabora odvija se pod strogim mjerama. U samoj Sabornici dopušteno je da budu samo dva predstavnika iz svakog kluba, a govornica se dezinficira nakon svakog zastupnika. Također iz sabornice su maknuti svi stolci, osim nekolicine za točan broj zastupnika koliko ih je dozvoljeno biti u dvorani.

  • +19
Zastupnici se vratili u zgradu Hrvatskog sabora Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Predsjednik Sabora Jandroković jučer je najavio da će se kako bi se izmijenila pravila rada Sabora u ovoj situaciji mjenjati i saborski poslovnik.

'Izmjenama Poslovnika definirat ćemo situaciju epidemije odnosno globalne pandemije i težit ćemo u tom dogovoru da se vodi račun o proporcionalnosti. Oni klubovi koji imaju veći broj zastupnika i zastupnica imali bi i veći broj nazočnih u sabornici i mogućnost većeg broja rasprava u odnosu na klubove koji su manji', najavio je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Sabora.

Glasovanje u petak bit će pak po prvi puta organizirano na način da će dio zastupnika biti u sabornici a dio u druge dvije prostorije kao bi se vodilo računa o dovoljnoj udaljenosti između zastupnika. Dio će pritom glasovati elektronički, a ostali ručno što će se zatim zbrojiti.