zastupnici se vraćaju u sabor

Jandroković: Onoga tko se u ovoj situaciji pokuša okoristiti treba javno osuditi i kazniti

14.04.2020 u 14:49

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je nakon sastanka Predsjedništva Sabora, koji će ponovno zasjedati na Markovom trgu, komentirao izmjene Poslovnika, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao i tvrdnje nekih sindikata da postoje poslodavci koji zlorabe mjere financijske pomoći koje je donijela Vlada.

Jandroković je, prenosi N1, potvrdio da je počinju razgovori o izmjeni Poslovnika kako bi se definirao rad u situaciji epidemija u čemu bi težili da se vodi računa o proporcionalnosti, odnosno da klubovi koji imaju veći broj zastupnika imaju veći broj nazočnih su sabornici u odnosu na manje klubove. U petak će po prvi puta glasovati tako da najveći broj zastupnika bude u sabornici, a ostali će biti u druge dvije prostorije kako bi se vodilo računa o dovoljnoj udaljenosti.

Dio zastupnika koji će biti u sabornici glasovat će elektronički, a ostali ručno što će se zatim zbrojiti i elektroničkim putem dojaviti na središnji stol gdje je predsjedavajući.

Jandroković kaže i da su do sada radili dobro i korektno te da će tako nastojati raditi i dalje jer Sabor je središnje, predstavničko i zakonodavno tijelo koje brine o dekoraciji kakve god okolnosti bile.

Što se štete od potresa u Saboru tiče, Jandroković je potvrdio da treći i četvrti kat nisu za korištenje te da će proces obnove sa svim procedurama trajati mjesecima.

Odgovarao je i na pitanja i izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim će se zapravo legalizirati sve odluke kriznog stožera.

'Odluke nisu bile nelegalne, zakon ćemo, vjerujem, donijeti u petak i imat ćemo situaciju koja će biti legalna i legitimna, radilo se o izvanrednoj situaciji, a reakcija Vlade je bila iznimno brza i učinkovita te je na adekvatan način odgovorila na izazov koji se dogodio. Sada će se ovim izmjenama jasno definirati i ova situacija koja traje i moguće situacije u budućnosti, moramo imati razumijevanje za ljude koji su donosili te odluke jer je situacija bila izvanredna', pojasnio je Jandroković dodavši da će se, ono što je uočeno kao nedostatak, ispraviti donošenjem zakona koji će, kako vjeruje, imati visoku suglasnost svih.

'Razgovarao sam s pravnim stručnjacima, ne očekujem tužbe, može ih biti, no siguran sam da one neće proći', rekao je Jandroković komentiravši mogućnost naknadnih tužbi građana.

Osvrnuo se i na sindikate od kojih, kao i ostalih aktera u društvu, u ovoj situaciji očekuje da budu svjesni težine situacije i potreba za kompromisom kako bi se našla korisna rješenja.

'Poduzetnici, sindikati, radnici se bore za svoja prava što je normalno, sindikat ima zadaću brinuti o pravima radnika,a država sve mora objediniti. Od svih očekujem da shvate situaciju, da su mjere Vlade izuzetno dobre, no da se svi nečega moraju odreći da bi kao društvo i država mogli ići naprijed, a svaka isključivost ne čini dobro nikome. Neću nikoga suditi niti stati na bilo čiju stranu jer smatram da svatko tko predstavlja neke interesne grupacije mora biti dovoljno širok i shvatiti situaciju, no isključivo se boriti za sebe znači potapati drugu stranu, moramo biti solidarni', rekao je predsjednik Sabora.

Predsjednik Sabora komentirao je i tvrdnje pojedinih sindikata da neki poduzetnici netransparentno raspolažu sredstvima koje je za borbu protiv negativnih efekata epidemije koronavirusa uplatila Vlada.

'Smatram da sve koji bi u ovoj situaciji pokušali nešto ušićariti treba najoštrije sankcionirati, Vlada je posegnula za nevjerojatnim mjerama, svima je teško, imamo bolesne i umrle, ljude koji se bore s krizom i da sada netko pokuša uzeti nešto što mu ne pripada je krajnje nemoralno i to treba oštro sankcionirati. Ako netko pokuša ukrasti, ne dati novac radniku, treba to javno reći i na sve načine sankcionirati', rekao je Jandroković dodavši da, naravno, sve treba biti u skladnu sa zakonima i institucionalnom praksom.

'Treba poručiti da nećemo dozvoliti manipulacije, ako se javi netko tko će se od ove situacije pokušati okoristiti, treba ga javno osuditi i zakonski kazniti', dodao je Jandroković.