SLIJEDI MU KAZNA?

Jandroković javnosti otkrio klasificirane podatke!

05.06.2014 u 16:13

Bionic
Reading

Kako bi pokazao da je premijer Zoran Milanović lagao kada je rekao da u SOA-i u mandatu Kukuriku vlade nije nitko zaposlen, HDZ-ov Gordan Jandroković javnosti je otkrio klasificirane podatke zbog čega bi ga mogla dostići i kazna

Jandroković je, kako bi dokazao da Milanović laže, jasno i glasno pred TV kamerama i novinarima kazao koliko je točno osoba u SOA-u primljeno 2012., a koliko prošle godine. Te podatke, dodao je, dobio je kao član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Ti dokumenti koje smo dobili su tajni, o njima vam ne mogu u detalje govoriti, ali interes javnosti da bude istinito informirana u ime svih zastupnika HDZ-a koji su članovi Odbora, stavio sam ispred tajnosti dokumenta', priznao je jučer Jandroković.

Odbor je podatke o zaposlenima u SOA-i dobio tijekom nadzora vezano uz nezakonita zapošljavanja u toj agenciji, no ti podaci bili su klasificirani.

'Za mene je to odavanje klasificiranog podatka koji je označen s 'vrlo tajno', a to je broj zaposlenih po godinama u SOA-i. To je tajni podatak. Ako se dobro sjećam, on je svjesno odao tu tajnu na način da je rekao da je svjestan da je taj podatak tajan i da ga on iznosi', prokomentirao je danas SDP-ov Igor Dragovan.

Iako Dragovan nije napamet znao reći kolike su kazne za odavanje tajnih podataka, Kazneni zakon po tom pitanju vrlo je jasan.

'Tko tajne podatke koji su mu povjereni učini dostupnim neovlaštenoj osobi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina', stoji u Kaznenom zakonu. Pritom, ako se utvrdi da je tajne podatke otkrio iz koristoljublja, prijeti mu kazna od jedne do 10 godina zatvora, a ako je to učinio iz nehaja, kaznit će se kaznom do tri godine zatvora.

U zaštitu Jandrokovića stao je HDZ-ov Miroslav Tuđman.

'To s državnom tajnom kod nas je narodni običaj, da se koristi kako kome paše. Dva, tri dana prije ovoga, objavljeno je izvješće SOA-e, i to prije nego što se o tome izjasnio predsjednik države. Prema tome, mislim da je to jedno pitanje i odnos koji treba u cjelini razmatrati', rekao je Tuđman.

O svemu se oglasio i sam Jandroković. 'Tu priču oko odavanja tajnih podataka jučer je inicirao SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić i mene je optužio za to. Mislim da bi prvo trebao optužiti predsjednika svoje stranke koji je u dva navrata prije toga, doduše lažno, ustvrdio da je u SOA-i zaposleno nula ljudi u mandatu Kukuriku koalicije', kazao je Jandroković tportalu. Na taj način, smatra Jandroković, Milanović je na neki način 'deklasificirao' podatke.

Stoga, dodao je Jandroković, ako će se njega optuživati za odavanje tajnih podataka, isto treba pristupiti i premijeru Milanoviću, jer ako netko kaže da je zaposleno 'nula ili ništa', isto otkriva tajne podatke.