nakon stranačke sjednice

Bačić: 'Nije dobro da se zaobilazi ministra obrane'. Malenica: 'Očekujem od Hrvoj-Šipek da razjasni što se zbiva u DORH-u'

29.11.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i ministar Ivan Malenica dali su izjavu za medije nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a

Bačić je rekao kako je održana redovna sjednica, a rekao je da su analizirali prethodni tjedan, kao i razgovarali o ovom tjednu, javlja HRT.

'Osim dolaska Macrona i potpisivanja ugovora za Rafale, posebno smo se referirali na Državni zavod za statistiku koji je dao podatke o rastu BDP-a u trećem kvartalu koji iznosi 15,8 %. Hrvatska je prva po rastu BDP-a u protekla tri kvartala u EU. Taj podatak govori o radu Vlade u najtežoj zdravstvenoj i gospodarskoj krizi od Domovinskog rata. To pokazuje da smo se od početka postavili ispravno kada smo se kroz rad Stožera i rad Vlade odredili o modelu kako se boriti protiv pandemije COVID-a 19 u Hrvatskoj', rekao je Bačić. Dodao je kako su na sjednici bili novoizabrani članovi predsjedništva mladeži HDZ-a, a izbori su bili jučer.

Bačić je rekao je i kako je ministar Davor Božinović izvijestio o posljednjim aktivnostima Stožera Civilne zaštite.

'Može se reći kako je proteklih dana zamjetan pad broja zaraženih, no da to nije tako i s brojem umrlih koji je reakcija  na broj zaraženih od prije nekoliko tjedana. Također je govorio o mjerama koje su poduzete oko nove vrlo opasne varijante omikron za kojeg će se pratiti što se događa u Hrvatskoj i EU.

'Pred nama je sutra rasprava u Saboru o Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, a u srijedu rasprava o državnom proračunu', dodao je. Istaknuo je kako je proračun refleksija rada Vlade u ovim iznimno teškim uvjetima.

'On se temelji na rastu BDP-a od 9% u idućoj godini, a temelji se na kvalitetnom pristupu rada Vlade.

O konferenciji u Uredu predsjednika, na kojoj su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić i predsjednikov savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić optužili ministra obrane Marija Banožića da "zlostavlja vojnike koji uredno i časno obavljaju svoj posao, Bačić je rekao sljedeće:

'Nije dobro, čak je i neprimjereno hrvatski vojnici, časnici i dočasnici, pa ako hoćete i načelnik Glavnog stožera spominju u kontekstu kako je to spomenuto danas u Uredu predsjednika. Svi se moramo, pa i predsjednik RH, načelnik glavnog stožera i ministar obrane moramo se držati Ustava i zakona, kad su u pitanju rashodi ministarstva radi ili se o nabavci Rafalea, radi li se o najjednostavnijim fakturama primjerice dnevnica moramo se držati zakona, prije svega zakona o fiskalnoj odgovornosti. Odgovorna osoba za troškove ministarstva obrane je ministar obrane. Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju svih tih troškova osoba koja je temeljem zakona o fiskalnoj odgovornosti odgovorna. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera zaobiđe ministra obrane nije dobra i nanosi prije svega štetu načelniku Glavnog stožera', rekao je Bačić.

Izrazio je nadu da će vojnicima biti isplaćene dnevnice te da se mora poštivati osoba koja je potpisuje i koja je odgovorna za financijsko poslovanje ministarstva obrane, a to je ministar obrane. Na pitanje kako komentira činjenicu da je admiral Hranj rekao kako ga ministar Banožić strateški zlostavlja Bačić je rekao da to treba pitati Hranja da pojasni kako ga maltretira ministar obrane.

'Ministar obrane se u potpunosti drži Zakona o obrani i svaki puta poziva i predsjednika RH i načelnika stožera da su se dužni držati zakona', rekao je Bačić.

Malenica o slučaju Žalac i softver Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica upitan o slučaju Žalac te radu DORH-a i USKOK-a i je li mogao poslati tamo kakvu inspekciju istaknuo je kako je tu ovlast ministra pravosuđa izuzetno sužena.

' Ministar pravosuđa temeljem Zakona o državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državno odvjetničke uprave. Ovdje se radi o konkretnom predmetu, predmetu tzv. Softver, gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet', rekao je ministar pravosuđa.

'Bilo je određenih nejasnoća u javnosti i očekujem od glavne državne odvjetnice da razjasni određene špekulacije i određene informacije koje se pojavljuju u javnosti, pa i današnja informacija o tome da je bio određeni sastanak. Vjerujem da će i ona izvijestiti o provedenom nadzoru nad radom u ovome spisu', dodao je Malenica i rekao da u ovom trenutku ima njegovu podršku. Rekao je i kako osuđuje napad na zaposlenike Rimca.

'Ono što radi gospodin Rimac je hvalevrijedno i za Hrvatsku i za gospodarstvo, ali isto tako i za prepoznatljivost Hrvatske izvan granica. Iz Vlade su kontaktirali Rimca i dali mu puno podršku', rekao je Malenica.