češljanje dokumenata

DORH proveo nadzor nad USKOK-om oko slučaja Gabrijele Žalac, evo što su ustanovili...

02.12.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo (DORH) u četvrtak je izvijestilo da je dovršilo nadzor postupanja Uskoka u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac te najavilo "pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u Uskoku"

U priopćenju u kojem se navodi sve što su DORH i Uskok poduzeli prije i nakon zaključka da u slučaju koji sada istražuje europski tužitelj nema osnova za pokretanje kaznenog postupka, navode da je "s ciljem poboljšanja operativnosti i efikasnosti rada Uskoka" glavna državna odvjetnica "odlučila da će obaviti pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u Uskoku".

Napominju i da je Ministarstvo pravosuđa osnovalo radnu skupinu za izmjenu Zakona o Uskoku "radi povećavanja učinkovitosti rada Uskoka u najsloženijim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta".

Zaključuju da je Državno odvjetništvo sa sadržajem izvješća upoznalo ravnateljicu Uskoka.

DORH ističe da je provedenim nadzorom utvrđeno kako je Uskok tijekom izvida u slučaju Gabrijele Žalac, "samostalno i putem policije, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog ministarstva, pravnih osoba te je zatraženo postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage". Angažirani su bili i informatički stručnjaci, prikupljene obavijesti od većeg broja osoba te su provedeni financijski izvidi.

"Uskok je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida. Odluka je donijeta na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav".

Nadzorom je utvrđeno da je DORH 12. veljače 2020. zaprimio od Uska "izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka".

Ističu i da se glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, nakon što je stupila na dužnost krajem svibnja 2020. godine, 17. srpnja s voditeljem Kaznenog odjela DORH-a sastala s ravnateljicom Uskoka i voditeljicom Odjela tužitelja "kojom prilikom su ih zamjenici ravnateljice Uskoka upoznali s više značajnijih predmeta između ostalog i s već ranije donesenom odlukom o završetku rada u ovom predmetu i razlozima završetka rada", nakon čega je glavna državna odvjetnica zatražila dostavu izvješća.

  • +11
Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić održale konferenciju za medije Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

"Uskok je DORH-u 22. srpnja 2020. dostavio izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu uz napomenu da se u prilogu dostavlja izvješće o postupanju koje je već dostavljeno 12. veljače 2020", navode u priopćenju.

U odnosu na obavještavanje Ureda europskog tužitelja (EPPO), DORH ističe kako je utvrđeno da je službena bilješka o završetku rada na slučaju Žalac donesena 24. siječnja 2020., dok se dopisom od 10. prosinca 2020. tražila dostava podataka o svim kaznenim predmetima za kaznena djela iz nadležnosti/moguće nadležnosti EPPO-a koja su počinjena nakon 20. studenog 2017., a koji se nalaze u fazi izvida, te podatke o predmetima istraga. "Dakle, u trenutku traženja podataka nije se radilo o spisu koji se nalazio u fazi izvida, odnosno istrage", ističe DORH.

"Utvrđeno je da je Uskok dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju", priopćio je DORH.

'

Utvrđeno je da je USKOK dostavio EPPO-u, na njihovo traženje, tražene informacije i dijelove spisa, uz dogovor o njihovu povratu po izvršenom skeniranju.

S ciljem poboljšanja operativnosti i efikasnosti rada USKOK-a Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske je odlučila da će obaviti pregled obavljanja poslova državnoodvjetničke uprave u USKOK-u. Ujedno, napominjemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave osnovalo radnu skupinu za izmjenu Zakona o USKOK-u u kojoj sudjeluju predstavnici DORH-a i USKOK-a radi povećavanja učinkovitosti rada Uskoka u najsloženijim predmetima korupcije i organiziranog kriminaliteta.

DORH je upoznao je sa sadržajem izvješća ravnateljicu USKOK-a', zaključuje se u priopćenju.