FERJE OD MJESEC DANA

Jandrić na Facebooku otkrio enigmu prazne sabornice

15.05.2014 u 10:55

Bionic
Reading

Donedavni HTV-ov novinar, sadašnji savjetnik za medije predsjednika Sabora Josipa Leke zgrožen je načinom na koji mediji tretiraju rad Sabora, tj. stanke u saborskim zasjedanjima. Stanke od mjesec dana nisu odmor, oštro poručuje na svom profilu na Facebooku, osvrćući se na izvještavanje svojih donedavnih kolega s javne televizije

Zasmetalo ga je to što je izvještaj HTV-a o saborskoj sjednici počeo riječima: Nakon mjesec dana odmora zastupnici su se okupili...

'Ovako, ne branim sve zastupnike, jer sigurno da među njima ima pravih neradnika, ali molim kolege novinare, pogotovo kojima je parlament primarna zadaća, da nauče osnovno o radu saborskih zastupnika. Plenarna sjednica nije jedino što oni rade. Naprotiv, to je najmanji dio posla zastupnika', tvrdi Jandrić.


Tvrdi da je riječ o medijskom senzacionalizmu te da parlamenti u drugim državama imaju stanke u zasjedanju i da nije riječ o 'hrvatskom izumu'.

'Parlamenti zasjedaju onim tempom koji im određuje dnevni red sa zakonskim prijedlozima. Kako mi je duhovito rekla jedna zastupnica, na plenarnu sjednicu dođe da se odmori i pregleda mail... jer što zastupnici zapravo rade kad nisu u sabornici pred TV kamerama? U idealnom slučaju, oni odgovorni proučavaju zakonske prijedloge koji su na dnevnom redu. Nitko od njih nije stručnjak za sve. U raspravama na plenarnoj sjednici sudjeluju oni koji su zainteresirani za određenu tematiku. Veća je korist od zastupnika koji mjesec dana piše prijedlog nekog zakona od onoga koji se svaki dan javi za pet replika. Zastupniku je u opisu posla dakle da se pripremi za raspravu, pri čemu se sastaje i konzultira s raznim udrugama i organizacijama. Zastupnici to rade izvan Sabora ili u Klubu zastupnika svoje stranke. Zastupnici u Hrvatskom saboru nemaju ni ured ni savjetnike ni tajnice koji bi im u tome pomogli kao njihove kolege u Bundestagu', pojašnjava.

Priznaje da zastupnici imaju velike plaće, ali naglašava da su one u zadnja dva mandata Vlade smanjene za 30 posto.

'I ne, nisu svi Kerum koji je bio u Saboru samo dvaput u dvije godine. Uočite razliku među tim 151 zastupnikom', zaključuje.