ZLOČINI NDH

Jakovina: Kad stigne tužba, svi se sjete da je Hrvatska nastala na antifašizmu

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 13.03.2017 14:45
  • Objavljeno 13.03.2017 u 14:42
Tvrtko Jakovina

Tvrtko Jakovina

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Povjesničar Tvrtko Jakovina komentirao je za tportal tužbu protiv Hrvatske zbog zločina počinjenih tijekom NDH, tešku 3,5 milijardi dolara i pokrenutu u Chicagu za žrtve, njihove nasljednike i rodbinu, istaknuvši da je sada hrvatskim vlastima kristalno jasno da je naša zemlja nastala na tekovinama antifašizma, dok u nekim drugim slučajevima nije uvijek tako

Naime, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) poručili su da Hrvatska nije pravna sljednica NDH pa ne može ni odgovarati za štetu koja je počinjena pod tim režimom. Jakovina ironično poručuje da bi sada vrh HDZ-a trebalo pitati je li Hrvatska utemeljena na tekovinama antifašizma.

Govoreći o tužbi, Jakovina ističe da u nekoj drugoj situaciji ne bismo trebali biti zabrinuti za ishod jer kod nas nema čak ni puzajućeg ustaštva.

'Međutim, očito to tako izgleda samo s Pantovčaka. Mnogi drugi smatraju Hrvatsku dijelom međunarodne zajednice i Europe te pomno promatraju ono što se događa kod nas. Meni se logičnim čini to da je tužba posljedica neodgovorne politike prošlosti i neodgovornog igranja s prošlosti hrvatskih vlasti već desetljećima', ocjenjuje Jakovina.

Povjesničar smatra da je to logična formula do koje smo došli svjesnim odricanjem od antifašizma. Na upit smatra li da tužba ima temelj u činjenicama, povjesničar kaže da se ništa neće dogoditi po toj tužbi jer je Hrvatska Ustavom definirana kao zemlja koja se naslanja na ZAVNOH, a ne NDH.

Naglasio je da je njemu ta rečenica iz Ustava prilično jasna, ali i da mnogim drugima, onima puno moćnijima od njega u javnom prostoru, ona nije bila jasna i zato njih treba sada pitati za mišljenje. No, kaže, možda to neće uvijek svakome biti jasno i možda netko vidi više od puzajuće fašizacije.

Povodom tužbe u ponedjeljak se oglasio i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova koje je potvrdio da je 27. veljače 2017. godine primilo notu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu koja se tiče tužbe u predmetu Lalich et al. v. Republic of Croatia koji je pokrenut pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa. Sud ima sjedište u Chicagu, u SAD-u, a tužba je Okružnom sudu predana 31. svibnja 2016. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trenutno ispituje urednost dostavljenih materijala, navode iz MVEP-a.

Od trenutka uredne dostave, objašnjavaju, u skladu s odredbama domaćeg i međunarodnog prava, počinje teći rok od 60 dana u kojem se Republika Hrvatska kao tužena strana mora očitovati o tužbenim navodima navedenom Okružnom sudu u Chicagu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ističe da Republika Hrvatska nije slijednica NDH, što izričito stoji u izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!