VINSKI RAT

Bijesni Jakovčić: Refošk nije teran, Slovenci varaju

17.09.2017 u 10:37

Bionic
Reading

„Slovenija nastavlja sa svojom kratkovidnom politikom i prevršila je svaku mjeru. Ako Slovenci žele da teran umjesto vina prijateljstva bude vino razdora, znat ćemo se nositi s time“, kazao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić reagirajući tako na najnoviju zabranu prodaje terana iz hrvatske Istre u Sloveniji od strane slovenskih vinara.

'U niz navrata sam, u dogovoru s našim vinarima, pozivao na dogovor sa slovenskim vinarima koji to odbijaju. Promijenit ćemo onda i mi politiku.

Znam da slovensko tržište nije za naše vinare presudno kada je teran u pitanju, ali radi se o principu, istaknuo je Jakovčić te dodao: Poznato je da Slovenci svoje crveno vino koje zovu teran proizvode od sorte grožđa refošk, a ne od sorte teran, i time godinama varaju potrošače, priopćeno je iz Ureda hrvatskog eurzastupnika.

Istarski vinari proizvode vino teran od istoimene sorte grožđa i time potvrđuju svoj pošten pristup tržištu, pojasnio je zastupnik  IDS-a u EP-u, dodavši da će „slovenskim vinarima i neodgovornim političarima zbog njihove isključivosti i oholosti ovaj put pokazati koliko su pretjerali“.

'Upoznat ćemo meritorne institucije o prevari koji godinama čine na različitim tržištima. Trebat će nam vremena, ali pripremili smo kompletnu strategiju i siguran sam da ćemo na kraju uspjeti', zaključio je Jakovčić.

Zastupnik u EP također je podsjetio da je zajedničko ili jedinstveno tržište EU (Single Market) najvažniji i najpoznatiji simbol europske integracije, a njegova svrha je upravo uklanjanje prepreka i pojednostavljenje postojećih pravila, a nikako ne uvođenje neutemeljenih zabrana.