'kratkovidna politika'

Slovenija tužila Europsku komisiju zbog terana

15.09.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić (IDS) u petak je izrazio očekivanje da će Sud Europske unije odbaciti slovensku tužbu u slučaju terana i poručio da Slovenija vodi kratkovidnu politiku

'Slovenija već desetljeće i pol vodi vrlo kratkovidnu politiku. Slučaj oko terana jedan je od najboljih dokaza za to', kaže Jakovčić

Slovenija je u petak na sud Europske unije podnijela tužbu protiv Europske komisije u kojoj traži da sud utvrdi kako je odluka Komisije kojom je Hrvatskoj priznala pravo na proizvodnju vina iz Istre, pod nazivom 'Hrvatska Istra-teran', ništavna i nevažeća.

'Svi znamo da se Teran stoljećima proizvodi u Istri i da nam nitko to ne može oduzeti. Tvrdoglava slovenska politika rasplinula se zbog istine koju smo prezentirali Europskoj komisiji', poručio je Jakovčić i naglasio očekivanje da će Sud Europske unije odbaciti slovensku tužbu u slučaju terana.

'Želim također dodati da je kratkovidno i slovensko blokiranje ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) jer će Hrvatska, prije ili poslije, ionako postati članicom OECD-a', rekao je Jakovčić. 

Jakovičić dodaje kako Slovenija nije pobijedila niti u arbitražnom sporu oko granice, iako Hrvatska politika s pravom ne priznaje arbitražnu odluku.

'Naglašavam da Slovenija ni u tom slučaju nije ostvarila niti jedan od svojih zacrtanih ciljeva te da je Hrvatska pobijedila u arbitražnom sporu oko granice', zaključio je Jakovčić.