ponovno zaiskrilo

Slovenci opet osporavaju hrvatsko pravo na teran. Picula: Njihov zahtjev nema temelja

04.07.2017 u 07:42

Bionic
Reading

Ponovno je zaiskrilo na relaciji Hrvatska-Slovenija oko terana, i to na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu

Iako je dogovoreno da se hrvatskim proizvođačima terana omogući plasman na europsko tržište, Slovenija je zatražila da se to odgodi na dva mjeseca, na što je, kako su priopćili iz njegovog ureda, reagirao hrvatski eurozastupnik Tonino Picula

'Večeras ukazujem na neopravdan slovenski zahtjev da se na dva mjeseca odgodi primjena delegiranog akta kojim se hrvatskim proizvođačima vina teran omogućuje plasman na europsko tržište!', poručio je zastupnik Tonino Picula na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Europska komisija je delegiranim aktom 19. svibnja regulirala ovo pitanje tako da se za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije.  Dogovoreno je da se na naljepnicama i oznakama uz riječ teran, tiska i dodatak 'Hrvatska Istra', s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima. No, nekoliko dana prije stupanja akta na snagu, Slovenija je uložila zahtjev za odgodu njegove primjene. 

Zastupnik Picula istaknuo je da se vino teran proizvodi u Sloveniji od sorte refošk, a u Hrvatskoj od sorte teran

'Slovenija je zbog ranijeg ulaska u EU mogla i ranije zaštiti geografsko podrijetlo ovog vina, a hrvatski proizvođači su pretrpjeli značajne štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište', upozorio je Picula u svom govoru.

Picula očekuje da će se svim proizvođačima terana omogućiti plasman proizvoda čiji su kvaliteta i geografsko podrijetlo, ali i pravni argumenti za zaštitu, apsolutno neupitni. 

O slovenskom zahtjevu za odgodom delegiranog akta, sljedeći će tjedan glasovati Odbor za poljoprivredu.