EUROPSKI PARLAMENT

Slovenci poraženi, Hrvatska obranila pravo na ime Teran - Hrvatska Istra

12.07.2017 u 09:55

Bionic
Reading

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta (AGRI) odbio je u Bruxellesu slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran, za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Zahtjev je podnio slovenski zastupnik Franc Bogovič, član europskih pučana (EPP). Protiv slovenskog zahtjeva u utorak glasovalo je 26 zastupnika, 5 ih je bilo za, a sedam suzdržanih

U praksi, ovim zahtjevom tražila se dvomjesečna odgoda primjene Delegiranog Akta o hrvatskom Teranu, čime bi se dodano otežao plasman hrvatskog terana na europsko tržište.

Hrvatski zastupnici Marijana Petir, Ivan Jakovčić i Tonino Picula pozvali su odbor da odbaci slovenski zahtjev. Picula je vrlo zadovoljan što je intenzivno lobiranje dalo rezultata i što je većina kolega prepoznala neutemeljenost slovenskog zahtjeva.

'Hrvatska je sukladno propisima EU zatražila izuzeće u pogledu korištenja naziva sorte i zatražila pravno rješenje koje ne ugrožava nikog. Ne postoji nikakav pravni argument za prihvaćanje slovenskog zahtjeva! Osim toga, naši su proizvođači već pretrpjeli dovoljno štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište protekle četiri godine', rekao je Picula tijekom rasprave.

Zastupnik Picula prvi je zastupnik koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, još na početku mandata u kolovozu 2013. Tada je Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti. Prošli je tjedan na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu također ukazao na neopravdan slovenski zahtjev.

Ivan Jakovčić tijekom nekoliko proteklih godina obavio je, kaže, stotine razgovora i podijelio desetine knjiga o teranu u Istri, te je nakon svega iznimno zadovoljan rezultatom glasovanja na Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta.

'To je rezultat svega onog što smo ja i moj tim suradnika uložili u ustrajno lobiranje za istarski teran', istaknuo je Jakovčić, dodajući da je 'rezultat glasovanja na Odboru za poljoprivredu jasan znak da istarski teran sada ima svoje ime i prezime priznato na području cijele Unije'.

Marijana Petir uoči glasavanja je priopćila da se 'protivi se bilo kakvom produženju roka kojim bi se dodatno odgodilo stupanje na snagu ovog delegiranog akta jer je Komisija donijela jedinu moguću odluku utemeljenu na pravu Unije te na praksi sličnih odluka koje je do sada već donosila'.

Podsjetimo, 19. svibnja je Europska komisija delegiranim aktom regulirala ovo pitanje tako da se za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije. Dogovoreno je da se na naljepnicama i oznakama uz riječ teran, tiska i dodatak 'Hrvatska Istra', s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima.

No, nekoliko dana prije stupanja akta na snagu, Slovenija je uložila zahtjev za odgodu njegove primjene. Odbijanjem ovog zahtjeva rok za prigovore ističe 19. srpnja kako je predviđeno europskim propisima, a Delegirani akt formalno stupa na snagu odmah po objavi u službenom glasilu Europske unije.

'Današnje glasovanje rezultat je aktivnog lobiranja protiv potpuno neutemeljenog slovenskog zahtjeva. Drago mi je da smo uspjeli obraniti pravo hrvatskih proizvođača da plasiraju svoj teran čija su kvaliteta i geografsko podrijetlo neupitni!', zaključio je Picula.