JOVANOVIĆ U ISTRI

Jakovčić: Odnosi nisu poljuljani, ali su zategnuti

12.11.2012 u 18:52

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović poslijepodne je iskoristio za radni posjeti Istri. Ministar je u Puli obišao gradilište studentskog kampusa Sveučilišta Jurja Dobrile te se sastao s predstavnicima Politehnike – Visoke tehničke poslovne škole, nakon čega je u pratnji istarskog župana Ivana Jakovčića i saborskog zastupnika IDS-a Valtera Boljunčića posjetio i Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču

Jovanović: Nemamo višak od kojeg bi se još uštedjelo

Ministar Jovanović komentirao je nedavnu premijerovu izjavu da Ministarstva nisu dovoljno uštedjela na plaćama zaposlenika, ustvrdivši kako prostora za nove uštede u njegovom resoru nema.

'Štedite ako imate višak, a mi od početka znamo da nemamo. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ostvarilo je izuzetno veliku uštedu u samom Ministarstvu – uštedjeli smo u birokraciji oko 5 milijuna kuna i mislim da smo napravili maksimum koji smo mogli.

Što se tiče sustava odgoja, obrazovanja i znanosti, imamo zaposlenih 85 tisuća i po prirodi njihovih plaća godišnje je potrebno osigurati pet posto više za masu plaća. Prema tome, to je nešto na što Ministarstvo ove godine nije moglo utjecati, a hoćemo li druge godine moći uštedjeti, ovisi kako će završiti pregovori sa Sindikatom', izjavio je novinarima resorni ministar prilikom današnje posjete porečkom Institutu za poljoprivredu i turizam.

Kako je istaknuo župan Jakovčić, Institut ima ambicije postati ne samo najbolja znanstvena institucija u Istri, nego po nekim elementima i u cijeloj zemlji. 'Istra je na području poljoprivrede učinila puno, ali još uvijek je potrebno veće uključivanje znanosti', kazao je župan Jakovčić, naglasivši kako vjeruje da će ministar Jovanović i njegovo ministarstvo podržati te ambicije.

Također, ni resorni ministar, koji je k tome i član Predsjedništva SDP-a, ovom prilikom nije štedio riječi hvale, pa se gotovo ne bi moglo zaključiti da su odnosi koalicijskih partnera u zadnje vrijeme poljuljani.

'Ovaj Institut je primjer koji u budućnosti mora pokazati kako u Hrvatskoj želimo da funkcionira znanost i visoko obrazovanje. Dakle, Institut mora imati vezu sa gospodarstvom i to je upravo ono što radi novo Upravno vijeće na čelu sa županom Jakovčićem', istaknuo je ministar Jovanović, napomenuvši kako povezivanje istarskog gospodarstva sa porečkim Institutom za poljoprivredu i turizam i pulskim Sveučilištem treba postati uzor koji se želi primijeniti i drugdje u Hrvatskoj, kako bi postali primjer zemlje koja će uspješno iskoristiti fondove EU-a.

'Ne bih rekao da su odnosi poljuljani, nego su zategnuti', kazao je župan Jakovčić, kojeg su novinari upitali za komentar zadnjih političkih događanja u Istri. 'Ne želim rat, nego dijalog. Želim razgovarati argumentima. Mislim da sam učinio maksimum što sam mogao, čekajući više od mjesec i pol dana odgovor iz Vlade na onaj razgovor koji smo imali u Labinu. Na Županijskoj skupštini nisam imao ni jedan argument s kojim bih mogao izaći pred vijećnike i vijećnice i reći: Evo, ova Vlada napokon nešto nudi Labinštini, za razliku od onih koje nisu nudile ništa', kazao je novinarima Jakovčić, pojasnivši da je premijer u Labinu ponudio obeštećenje Labinštini ,što je kao župan morao uzeti u obzir i ozbiljno razmotriti, no kako nakon labinskog sastanka ništa nije konkretno odgovoreno, izazvalo je županove sumnje, koji je, kako je kazao novinarima, osobno i dalje za plin.