BURA U ČAŠI VODE

Jakovčić: Očekivao sam Čačićevu potporu

04.05.2014 u 19:46

Bionic
Reading

Počasni predsjednik IDS-a i kandidat Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament Ivan Jakovčić izrazio je žaljenje što je dio medija za sutra najavljenu pa otkazanu konferenciju za novinare u Varaždinu predstavio kao 'rušenje vladajuće koalicije', istaknuvši kako je namjera bila razgovarati o programima, a računao je i na potporu Radimira Čačića svojoj kandidaturi.

'Naša namjera je bila vrlo plemenita, odnosno htjeli smo razgovarati o programima koji su vrlo aktualni poput financiranja iz europskih fondova i decentralizacije', izjavio je Jakovčić za Hinu. Bio je upitan zašto je IDS otkazao najavljenu konferenciju za novinare na kojoj su Jakovčić i predsjednica Udruge za pokretanje inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti Natalija Martinčević trebali govoriti o suradnji IDS-a i te udruge, koja okuplja nekadašnje članove HNS-a sklone bivšem predsjedniku stranke Radimiru Čačiću.

Istaknuo je kako je, s obzirom da je susret najavljen u vrijeme kampanje za predstojeće izbore za Europski parlament, očekivao potporu i 'prijatelja Radimira Čačića i to prvenstveno kao osobe koja se dokazala u europskim poslovima'. 'Uostalom, Ratko i ja politički smo prijatelji od ranih devedesetih kada mnogih u politici bilo nije. Prvu koaliciju stvorili smo 1995. godine, a i aktualnu vladajuću koaliciju kreirali smo on i ja u ime IDS-a i HNS-a', ustvrdio je Jakovčić.

Istaknuo je kako njegovo prijateljstvo s Čačićem 'ne može i nitko neće oduzet'". 'Bit će mi velika čast ako će Čačić poduprijeti moju kandidaturu za Europski parlament, jer je to potpora osobe koju osobno iznimno cijenim', poručio je.

Napomenuo je kako je Čačić bio prvi potpredsjednik Vlade, a s te je dužnosti otišao 'stjecajem ljudske sudbine, a ne iz političkih razloga'. 'Na kraju krajeva, eventualna potpora mojoj kandidaturi od strane reformista i Radimira Čačića ide u prilog čitavoj listi. To je politički jednostavno i zaista je nevjerojatno što je došlo do ove situacije', naglasio je Jakovčić.

Potvrdio je kako je sutrašnja konferencija za novinare otkazana u dogovoru s Natalijom Martinčević. 'Ne želimo da u medijima prevlada interpretacija koja je krenula, da IDS i reformisti ruše postojeću Vladu. To je netočno, to nije istina, no vjerujem da će uskoro biti prilike za novi susret', ustvrdio je Jakovčić.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić kazao je Hini kako je cijela stvar jednostavna te se 'nepotrebno zakomplicirala'. 'Kao predsjednik stranke iznimno me veseli što je naš kandidat za Europski parlament prepoznat širom zemlje, no s druge strane ne mogu prihvatiti činjenicu da je dio medija tu konferenciju za novinare protumačio kao rušenje vladajuće koalicije', rekao je

Ponovio je kako je IDS lojalan i korektan koalicijski partner te ne želi ni na koji način dovesti u pitanje funkcioniranje vladajuće koalicije.

Odbacio je nagađanja kako je konferencija za novinare otkazana pod pritiskom, rekavši kako je osobno nazvao premijera i čelnika SDP-a Zorana Milanovića te prvu potpredsjednicu Vlade i predsjednicu HNS-a Vesnu Pusić, kako bi im pojasnio stav IDS-a kao 'dosljednog partnera vladajuće koalicije'.

Natalija Martinčević iznenađena

Natalija Martinčević, saborska zastupnica i predsjednica Udruge za pokretanje inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformisti, kazala je kako je iznenađena IDS-ovim otkazivanjem za sutra najavljene konferencije za novinare, na kojoj su ona i IDS-ovac Ivan Jakovčić trebali govoriti o budućoj suradnji IDS-a i udruge.

'Ovo što je tiskovna otkazana me iznenađuje zato jer suradnja nije usmjerena protiv bilo koga. Dapače, to je jedna vrlo pozitivna inicijativa koja je trebala okupiti i stranke vladajuće koalicije i opozicije, jer se radi o temama koje su bile dio Plana 21, a nisu realizirane. Radi se o dobrim i kvalitetnim prijedlozima koji mogu pomoći našim građanima da žive kvalitetnije', izjavila je Martinčević za Hinu. Dodala je da se u međuvremenu nije čula s Jakovčićem, ali je razgovarala s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem koji, po njenim riječima, u potpunosti ostaje na pozicijama vezanima uz suradnju.

Upitana je li bilo pritisaka prema Jakovčiću vezano uz sazivanje konferencije za novinare, Martinčević je odgovorila da to treba njega pitati.

"Ako se radi o određenoj potpunoj panici radi suradnje, to nije dobro jer su svi prijedlozi vrlo pozitivni i kvalitetni. Ako su takve reakcije postojale mislim da one ne idu u interesu i dobrobiti građana Hrvatske", istaknula je Martinčević.

Potvrdila je kako je na sutrašnjoj konferenciji za novinare trebala biti i pružena potpora Jakovčiću kao kandidatu Kukuriku koalicije na predstojećim izborima za Europski parlament. "Budući se Jakovčić dokazao kao osoba koja je snažno i jako 'dignula' Istru kao regiju, a s obzirom da sjeverna Hrvatska nema kandidata koji bi mogao ući u EU parlament, smatramo da bi Jakovčić bio naš najbolji predstavnik, ali i ostalih hrvatskih regija", kazala je Martinčević.