UGOVOR PRED POTPISIVANJEM

Jadran preuzimaju mirovinci, ali hoće li zadržati Upravu i platiti otpremnine, to ostaje pod upitnikom

29.03.2018 u 19:26

Bionic
Reading

Sutra ili početkom idućeg tjedna Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i mirovinski fondovi PBZ Croatia osiguranje i Erste plavi trebali bi potpisati ugovor o preuzimanju 70,7 posto državnog udjela u crikveničkim hotelima Jadran

Podsjetimo, polovicom siječnja na natječaj za kupnju stigla je jedna obvezujuća ponuda, PBZ Croatia osiguranja i Erstea, koji su ponudili 199,8 milijuna kuna, što je bilo šest milijuna kuna više od početne cijene, a obvezali su se i na dokapitalizaciju od 200 milijuna kuna.

Ponuda je nešto kasnije i prihvaćena, a onda se ispostavilo, o čemu je tportal krajem siječnja prvi pisao, da je država novopostavljenoj upravi, s kojom je potpisala četverogodišnji ugovor, osigurala i izdašne otpremnine.

U Upravu su, podsjetimo, imenovani Pero Matić, bivši direktor hotela Plat u Dubrovniku, dok je Marija Galjanić Sovar, bivša članica Nadzornog odbora Jadrana, postala njegova zamjenica. I dok oko imenovanja nema ništa sporno, jer je staroj Upravi bio istekao mandat, u zraku je ostalo visjeti pitanje izdašnih otpremnina, odnosno to hoće li njihova isplata pasti na teret novog vlasnika.

Naime ukoliko mirovinci, kada i službeno preuzmu hotele Jadran, odnosno nova Skupština i Nadzorni odbor društva, odluče promijeniti Upravu, a prema našim saznanjima to planiraju, morat će isplatiti otpremnine.

A otpremnina nije bilo kada je rađeno dubinsko snimanje tvrtke i temeljem čega su mirovinci dali obvezujuće ponude jer je postojeća Uprava postavljena nakon toga.

Dubravko Štimac, predsjednik Uprave mirovinskog fonda PBZ CO, za tportal tek je potvrdio da postoji mogućnost da se ugovor sutra potpiše, a o svemu drugome, kako je kazao, moći će govoriti kada preuzmu hotele.

Međutim od izvora bliskih mirovinskim fondovima doznajemo da oni nisu skloni platiti otpremnine koje se nalaze u ugovorima Uprave jer se one nisu nalazile u poslovnim knjigama kada je rađeno dubinsko snimanje.

  • +4
Jadran Crikvenica Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas

S druge pak strane, ako se otpremnine ne isplate, članovi Uprave imaju pravnu podlogu za tužbe i sve bi moglo završiti na sudu.

U CERP-u navode tek kako bi se ugovor mogao potpisati sutra i da rade na tome da do toga što prije dođe te da se za sva druga pitanja, pa tako i pitanja otpremnina, obratimo mirovincima.