ZABORAVLJENI INTERVJUI

Jackie Kennedy mrzila je Martina Luthera Kinga

14.09.2011 u 16:58

Bionic
Reading

Intervjui koje je Jackie Kennedy dala nekoliko mjeseci nakon ubojstva svog supruga, predsjednika Johna F. Kennedyja pod uvjetom da budu objavljeni mnogo godina nakon njezine smrti, pokazuju da je bivša prva dama vrlo oštro ocjenjivala istaknute Amerikance, ali i druge svjetske državnike, prenosi BBC

Jackie Kennedy, koja je umrla 1994, rekla je da je JFK nevoljko izabrao Teksašanina Lyndona Johnsona za potpredsjednika. Učinio je to radi ravnoteže, jer je mu je trebao južnjak na izbornom listiću, otkriva snimljeni materijal u trajanju osam sati, objavljen u srijedu kao dio knjige 'Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life With John F Kennedy'.

'Jack mi je ponekad govorio. 'O, Bože, možeš li uopće zamisliti što bi bilo s našom zemljom kada bi Lyndon postao predsjednik?'' povjerila je bivša prva dama suradniku u Bijeloj kući i povjesničaru Arthuru Schlesingeru uz uvjet da intervjui budu objavljeni dugo godina nakon njezine smrti.

Jednako je oštro krizitrala dr. Martina Luthera Kinga koji je pijan bio na pogrebu njezina supruga.

'Ismijavao je kardinala Cushinga, a Robert (Kennedy, brat njezina supruga) rekao je da je bio pijan. Danas ne mogu zamisliti Martina Luthera Kinga, a da ne pomislim, taj čovjek je užasan', kazala je.

Oštro je kritizirala i svjetske lidere svoga doba. Tako je francuski predsjednik Charles de Gaulle bio 'egomanijak' i 'taj zao čovjek', a buduća indijska premijerka Indira Gandhi 'agresivna, užasna žena'.

Nije bilo lako ni udati se u obitelj Kennedy, otkrila je Jackline Bouvier (djevojačko prezime) jer su svi članovi klana 'mislili da sam snob iz Newporta s natapiranom kosom i francuskom odjećom koja mrzi politiku'.

No kada je ušla u Bijelu kuću 'odjednom je sve što sam činila dotad postalo divno', povjerila je Jackie i ocijenila da se njezin suprug njome tada ponosio i bio zbog toga sretan, a i sama je bila sretna. Bile su to naše 'najsretnije godine', rekla je.

Doba najveće bliskosti sa suprugom bilo je u jeku kubanske raketne krize 1962. kada su Sjedinjene Države i tadašnji Sovjetski Savez bili na rubu nuklearnog rata. Neki su visoki dužnosnici sklonili svoje supruge na sigurno, no Jackie je takvu zamisao odbacila.

'Čak i ako ne bude mjesta u skloništu u Bijeloj kući. Želim samo biti s tobom, želim umrijeti s tobom i djecom također, nego živjeti bez tebe', rekla je tada.

Prisjetila se i crnog humora kojemu je pribjegao njezin suprug kada se poveo razgovor o ubijenom američkom predsjedniku Abrahamu Linconu

U razgovoru s povjesničarom Davidom Donaldom pitao je bi li Lincoln bio jednako cijenjen kao velik predsjednik da nije bio ubijen, a povjesničar s Princetona je odgovorio kako bi to bilo malo vjerojatno, jer bi mu ugled konačno potkopale teškoće obnove nakon Građanskog rata.

I tada je, sjećam se 'nakon kubanske raketne krize, kada je sve tako fantastično završilo, Jack rekao 'ako me itko ikada namjerava ubiti, trebao bi to učiniti danas'.

Intervju u sedam dijelova snimljen početkom 1964. jedan od samo tri koliko ih je Jacquelin Kennedy dala nakon atentata na JFK-a u studenome 1963, objavio je izdavač Hyperion kao knjigu 'Jacqueline Kennedy: Povijesni razgovor o životu s Johnom F. Kennedyem', te kao audio zapis.

Intervjui čija audio snimka traje osam i pol sati, držani su u privatnosti na zahtjev Jackie Kennedy, koja nikada nije u javnosti ponovo govorila o tim godinama.