RAT BIVŠIH REPUBLIKA

Jack Nicholson želi stan Titove diplomacije?

Bionic
Reading

Zadnja bojišnica Jugoslavije, kako ga naziva New York Post, bit će 20 milijuna dolara vrijedan stan na manhattanskoj Park Aveniji. Srbija, Slovenija, BiH, Hrvatska i Makedonija polažu pravo na 14-sobni dvoetažni stan koji ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice te dva dodatna toaleta

Dvoetažni stan na jednoj od najboljih njujorških adresa novi je razlog previranja između bivših jugoslavenskih republika. Veličanstveni stan uskoro bi se mogao naći na tržištu, ali pet 'zaraćenih' strana prvo se mora dogovoriti o agenciji za nekretnine koja će ih zastupati pri prodaji te između sebe podijeliti uprljanu srebrninu i prašnjavi kristal.

Srbija, Slovenija, BiH, Hrvatska i Makedonija polažu pravo na 14-sobni dvoetažni stan koji ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice, dva dodatna toaleta – i prljavštinu i prašinu skupljanu 19 godina.

'Ovime se zatvara zadnje poglavlje', kazao je Milan Milanović, zamjenik srbijanskog veleposlanika pri UN-u.

Kupac Jack Nicholson?

Srbijanski mediji pišu da je za sporni stan zainteresirana, navodno, holivudska zvijezda Jack Nicholson. Pišu da je njegov interes za 'zaboravljeni' stan SFRJ od 215 kvadrata na Manhattanu i potaknuo 'rat' među bivšim republikama.

Stan od 215 četvornih metara u najboljim su danima koristili jugoslavenski izaslanici pri UN-u, a napušten je 1992. godine kada se Jugoslavija raspala. Jugoslavija je ovaj stan kupila 1975. godine za 100.000 dolara, a zadnji ga je koristio nekadašnji jugoslavenski veleposlanik pri UN-u Darko Silović, Hrvat koji je 1992. napustio svoje mjesto veleposlanika SFRJ.

Stan je ubrzo postao ničija zemlja, 'kolateralna žrtva' u borbi između bivših država.

Dogovor iz 2001. godine između bivših država SFRJ postavio je pravila kako će se u budućnosti dijeliti jugoslavenska imovina, ali stan na Manhattanu nekako je izuzet iz te podjele.

Dogovor o prodaji stana, prema kojem će Srbija, uzimajući u obzir ekonomsku moć svake države, dobiti 39,5 posto od prodaje trebao bi ovoga tjedna biti potpisan u Sarajevu. Nakon toga Srbija ima pravo tražiti nadoknadu od dva milijuna dolara za održavanje stana koje je plaćala zadnjih 19 godina.