bivša premijerka

Jacinda Ardern se emotivnim govorom posljednji put obratila parlamentu

05.04.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern u srijedu je, u posljednjem i emotivnom govoru pred parlamentom, rekla da bi svi Novozelanđani trebali osjećati da im politika može biti dom

Ardern je u siječnju iznenada podnijela ostavku obrazloživši svoju odluku riječima da "više nema dovoljno energije da dobro radi svoj posao", nakon što je zemlju vodila kroz zahtjevno razdoblje pandemije covida-19 i terorističkog napada na džamije u Christchurchu u kojem su poginule 52 osobe.

Na globalnoj političkoj se sceni pojavila 2017. kao najmlađa premijerka na svijetu u dobi od 37 godina. Podnoseći ostavku zahvalila se svojoj obitelji, svojoj stranci i pristašama.

Poručila je svojoj kćeri Neve da se raduje što će biti prisutna kada krene u školu ove godine, a svom dugogodišnjem partneru Clarkeu Gayfordu rekla je da je vrijeme da se vjenčaju.

Iako u inozemstvu popularna, u svojoj je zemlji gubila potporu zbog rasta cijena, sve veće stope kriminala i kontroverznih reformi vezanih uz poljoprivredu i vodnu infrastrukturu.

Ardern je zaradila pohvale u cijelom političkom spektru za djelovanje na pandemiju covida-19 zbog čega se zemlja suočila s nekim od najstrožih mjera na globalnoj razini, ali je rezultirala jednom od najnižih stopa smrtnih slučajeva.

Njezin nasljednik na čelu vlade Chris Hipkins postavio ju je u utorak na čelo globalne inicijative Christchurch Call čija je misija borba protiv nasilnog ekstremizma na internetu i deradikalizacija.

Inicijativa u kolektivnim naporima borbe protiv svih oblika ekstremizma okuplja preko 120 zemalja, tehnoloških kompanija i pružatelja internetskih usluga te udruga civilnog društva.

Promatrajući s galerije parlamenta svoju 4-godišnju kćer Neve, Ardern je zahvalila svom partneru Clarkeu Gayfordu i svom djetetu poručila: "Nećeš odrasti poznata kao kćer bivše premijerke jer ću radije biti poznata kao Nevina majka i nikako drugačije".