BAČIĆ OSVOJIO ODŠTETU SRBIJE

'Ja sam prvi dokazao vezu JNA i Beograda'

22.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Umirovljeni časnik Hrvatske vojske, 49-godišnji Splićanin Ivica Bačić, zaslužan je za presudu koja bi se mogla pokazati povijesnom u razrješenju odnosa između Hrvatske i Srbije i rasvjetljavanju uloge bivše JNA u agresiji na Hrvatsku

Ivica Bačić je, naime, nakon mukotrpnog osmogodišnjeg sudskog postupka pravomoćnim rješenjem Prizivnog suda u Beogradu dobio pravo na odštetu za automobil koji mu je u listopadu 1991. godine u Kninu oduzela Jugoslavenska narodna armija. Dio srbijanskih pravnih stručnjaka smatra da je ovim otvoren put za brojne tužbe koje bi protiv Vojske Srbije mogli podnijeti građani Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Kosova.

Automobil Renault 19 Bačiću je oduzet kada je, prevozeći ozlijeđenog susjeda iz Miljevaca u bolnicu, greškom zalutao među tenkove JNA. Vojnici su ga zarobili i u Kninu ga, pod optužbom da je 'dezerter i ustaški špijun', držali sve do razmjene početkom studenoga 1991. godine, a za oduzeti automobil dobio je potvrdu s potpisom 'ovlašćenog starešine organa bezbednosti' Milorada Grubača. Taj dokument sačuvao je i potom još 1994. godine, na nagovor pokojnog Ante Škelje i uz pomoć hrvatskog predstavnika u Beogradu Zvonimira Markovića, pokušao pokrenuti postupak povrata svoje imovine. Početak je omogućen tek 2002. godine uspostavom diplomatskih odnosa između Hrvatske i Srbije.

'Od tada do danas imali smo barem petnaest ročišta na raznim sudovima, na gotovo svakome imali smo prisutne i predstavnike našeg veleposlanstva, a ključno je bilo svjedočenje kapetana Grubača o autentičnosti njegove potvrde. Da smo se u ratu susreli, jedan od nas vjerojatno ne bi preživio. Tijekom postupka on je ipak održao svoju ljudsku i vojničku riječ te potvrdio što se doista dogodilo 1991. godine', kazao je Bačić za tportal.hr.

'JNA je u to doba nastojala glumiti kakvu-takvu regularnu silu i izdavala je potvrde o oduzetoj imovini, a nitko sa strane koja je zastupala Vojsku Srbije to nije mogao osporiti', dodaje Bačić.

Prvu presudu u svoju korist uspio je dobiti 2004. godine, nakon uložene žalbe ona je potvrđena na drugostupanjskom sudu 2008. godine, a konačan kraj na cijeli slučaj stavio je Prizivni sud u Beogradu. Bačiću je po prvom sudskom rješenju trebala pripasti odšteta od 22 tisuće eura (16.370 eura za automobil i ostatak za kamate), no nakon pravomoćnog rješenja zakazana je ponovna procjena odštete u veljači iduće godine.

'Vjerujem da će baš ova presuda biti jedan od egzaktnih dokaza o umiješanosti JNA i Beograda u agresiji na Hrvatsku', zaključuje Bačić.