BRAMMERTZ IZNENADIO

Izvješće glavnog haškog tužitelja- pozitivno!

04.06.2009 u 17:52

Bionic
Reading

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz ocijenio je u četvrtak da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci najvećim dijelom ispunila zahtjeve Ureda haaškog tužitelja s iznimkom dostave za tužiteljstvo ključnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluju

Takvu ocjenu Brammertz iznosi u redovitom izvješću o radu ureda haaškog tužitelja u proteklih šest mjeseci, pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a što se u četvrtak održala u New Yorku. 'Tijekom razdoblja koje izvještaj pokriva Hrvatska je primjereno i na vrijeme odgovorila na većinu zahtjeva za pomoći. Osim toga, Ured tužitelja i dalje prima odgovarajuću pomoć ureda hrvatskoga državnog odvjetnika na specifične zahtjeve', navodi se u pisanom izvješću Brammertza.

'Unatoč tomu tijekom razdoblja koje izvještaj pokriva Ured tužitelja i dalje je suočen s teškoćama u osiguranju hrvatske suradnje u suđenju 'Gotovina i drugi'. Preciznije, Ured tužitelja neuspješno je pokušavao doći do velikog broja ključnih vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluju iz 1995. U tom je pogledu, od posljednjeg izvješća Vijeću sigurnosti UN-a, postignut mali napredak', piše Brammertz.

U njegovu se izvješću podsjeća da je Ured haaškog tužitelja 2007. identificirao i zatražio veći broj dokumenata vezanih uz predmet 'Gotovina, Čermak i Markač' i nakon što nije došao do njih raspravno vijeće u tom predmetu naložilo je Hrvatskoj u rujnu prošle godine da podnese izvješće o sudbini tih dokumenata. U tom je razdoblju Hrvatska neke od traženih dokumenata dostavila, kao i informacije o osobama u čijim su rukama bili dokumenti prije nego im se zameo trag. Brammertz u izvješću navodi da Hrvatska i dalje tvrdi da mnogi traženi dokumenti i ne postoje.

Glavni haaški tužitelj navodi da od 98 dokumenata koje traži haaško tužiteljstvo Hrvatska priznaje postojanje njih 23, ali do sada nije dostavila nijedan od njih. 'S obzirom na to da se suđenje privodi kraju ured tužitelja poziva Hrvatsku da temeljito nastavi s istragom i da se usredotoči na pronalaženje i predaju tih ključnih dokumenata Međunarodnom sudu', poručuje Brammertz u pisanom izvješću.

Predsjednik Haaškog suda Patrick Lipton Robinson u svom je polugodišnjem izvješću Vijeću sigurnosti izvijestio da je Međunarodni kazneni sud za prostor bivše Jugoslavije (ICTY) za 117 optuženih osoba od ukupno 161 optuženika dovršio postupak.

Za 21 optuženu osobu u tijeku su prvostupanjska suđenja, a za njih 13 je postupak u žalbenoj fazi. Još šest optuženih, među njima i bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, čeka početak suđenja i Robinson očekuje da će za svu šestoricu suđenje započeti ove godine.

Predsjednik Haaškog suda očekuje da će posljednja suđenja biti završena 2012. najavljujući pri tom u izvješću da će se tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a korekcija izlazne strategije po kojoj je dovršetak prvostupanjskih suđenja bio planiran do kraja 2009. a žalbenih do konca 2010.

Robinson je podsjetio da su dvojica optuženih - Ratko Mladić i Goran Hadžić još u bijegu i pozvao međunarodnu zajednicu na njihovo uhićenje. 'Sud ne smije zatvoriti vrata prije nego se ovu dvojicu uhiti i sudi', poručio je u izvješću pripremljenom za sjednicu Vijeća sigurnosti. Na njihovo uhićenje u svom je izvješću pozvao i Brammertz.