NOVI AMERIČKI ZAKON?

Izraelu poseban status, po potrebi intervencija u Iranu

05.03.2013 u 14:35

Bionic
Reading

Američki republikanci i demokrati predložili su zakon kojim bi Izrael postao 'glavni strateški saveznik SAD-a'. Prijedlog zakona koji se iznosi u vrijeme godišnje konferencije AIPAC-a, najvećeg proizraelskog lobija u SAD-u, dao bi Izraelu poseban status, a u prijedlogu se također poziva da se Izrael pridruži programu izuzeća od viza za izabrane državljane koji ulaze u SAD, javlja izraelski Haaretz

Republikanci i demokrati u Predstavničkom domu predstavili su zakon kojim bi Izrael postao 'glavni strateški saveznik'.

Zakon koji su u ponedjeljak predložili republikanka iz Floride Ileane Ros-Lehtinen i demokrat Ted Deutch tempiran je tako da se poklapa s godišnjom konferencijom AIPAC-a, Američko-izraelskog odbora o javnim pitanjima, najvećeg proizraelskog lobija u SAD-u, a očekuje se da će 13.000 aktivista lobirati za njega, ali i za zakone vezane za Iran, piše Haaretz.

'Zakon o glavnom strateškom savezu' kodificira postojeće aspekte odnosa, uključujući  godišnju pomoć u obrani i suradnju na području proturaketne obrane, energetskog istraživanja i kibernetičke sigurnosti.

Zakon također poziva da se Izrael pridruži programu izuzeća od viznog režima za izabrane državljane koji ulaze u SAD.

U onom dijelu koji se odnosi na Iran, aktivisti AIPAC-a će pooštriti sankcije kojima žele prisiliti tu zemlju da obustavi svoj sumnjivi nuklearni program i pozvati predsjednika Obamu da podrži Izrael ukoliko bude prisiljen napasti Iran. Iran inzistira na tvrdnjama da je njegov nuklearni program miroljubiv.

Govornici na konferenciji AIPAC-a pozvali su Obaminu administraciju da upotrijebi vojnu silu protiv Irana ukoliko ne postupi u skladu sa zahtjevima da nuklearne aktivnosti prikaže transparentnije, piše Haaretz.

'Moramo priznati da vojna akcija protiv Irana možda bude potrebna kako bismo zaštitili Ameriku, Izrael i naše saveznike', rekao je republikanac Eric Cantor na AIPAC-ovoj konferenciji.

Republikanac Steny Hoyer održao je sličan govor.

'Ako smo išta naučili o Bliskom istoku u posljednjih nekoliko godina, to je da suptilnost ne samo da nije učinkovita, već može biti i opasna', rekao je on.

'Moramo govoriti nedvosmisleno: SAD neće prihvatiti Iran s nuklearnim oružjem', dodao je Hoyer.

Netanyahuovo obraćanje AIPAC-u