ESKALACIJA NASILJA

Izraelski vojnici ubili trojicu Palestinaca na Zapadnoj obali

25.07.2023 u 10:26

Bionic
Reading

Izraelske snage ubile su trojicu Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, priopćilo je u utorak palestinsko ministarstvo zdravstva, u najnovijem izbijanju nasilja na tom području od početka prošle godine

"Trojica Palestinaca ubijena su izraelskim mecima u Nablusu", priopćilo je ministarstvo. Identiteti ubijenih u gradu na Zapadnoj obali nisu još poznati, dodaju.

Izraelska vojska priopćila je da su trojica "naoružanih terorista" počela pucati na izraelske vojnike iz vozila u četvrti Nablus i da su vojnici uzvratili paljbom "kako bi ih neutralizirali".

Vojnici su pronašli tri puške M-16, pištolj, patrone i drugu vojnu opremu, navodi se u priopćenju vojske.

Zapadna obala je pod izraelskom okupacijom od Šestodnevnog rata 1967. godine.

Od početka prošle godine na tom teritoriju izveden je niz palestinskih napada na izraelske ciljeve, a izraelski doseljenici vršili su nasilje nad palestinskim zajednicama.

U nemirima povezanim s izraelsko-palestinskim sukobom ove godine je ubijen najmanje 201 Palestinac, 27 Izraelaca, Ukrajinac i Talijan, pokazuju podaci AFP-a prikupljeni iz službenih izvora s obje strane.

S palestinske strane to uključuje borce i civile, a s izraelske strane troje pripadnika arapske manjine.

Zapadna obala je dom za gotovo tri milijuna Palestinaca te oko 490.000 Izraelaca koji žive u naseljima koja se smatraju ilegalnima prema međunarodnom pravu.