U ČAST PRIZNANJA

Izraelci nazvali novo naselje na Golanskoj visoravni po Trumpu

16.06.2019 u 19:57

Bionic
Reading

Izraelska vlada u nedjelju je potvrdila odluku da će se novo naselje na Golanskoj visoravni zvati po američkom predsjedniku Donaldu Tumpu u znak zahvalnosti za njegovo priznanje izraelskog suvereniteta nad tim područjem.

Nešto kasnije u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu trebao bi otkriti ploču s nazivom naselja "Trump Heights" (Trumpovi visovi).

"Nastavit ćemo graditi i razvijati Golan u korist svih naših stanovnika Židova i nežidova te za budućnost cijele zemlje", rekao je Netanyahu na sastanku na kojem bio i američki veleposlanik David Friedman.

Nije jasno kada će početi gradnja novog naselja.

Netanyahu trenutačno vodi prijelaznu vladu, pošto je parlament izglasao raspuštanjer premijer nije uspio sastaviti koaliciju nakon izbora u travnju na kojima je pobijedio, ali nedovoljno da sam sastavi vladu. Novi izbori trebali bi se održati 17. rujna.

  • +11
Golanska visoravan Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dnevnik The Times of Israel citirao je oporbenog zastupnika koji je odluku o novom naselju nazvao "neobvezujućom, lažnom politikom".

"Nema ni proračuna, ni planova, ni lokacije za naselje, a ni obvezujuće odluke o provedbi projekta. Ali barem su ustrajali na imenu", rekao je Zvi Hauser.

Trump je u ožujku potpisao uredbu kojom Sjedinjene Države službeno priznaju Golansku visoravan za izraelski teritorij, što je dramatičan zaokret od desetljeća američke politike.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967., a do tada je bila sirijski posjed. Godine 1981. Izrael je Golansku visoravan i anektirao unatoč protivljenju Sirije i Ujedinjenih naroda koji tu aneksiju ne priznaju.

Trumpovo priznanje Golana za izraelski teritorij drugi je snažan potez podrške Izraelu pošto je 2018.. preselio američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem i time razgnjevio muslimanski svijet.