terorizam

Izrael okrivio Iran za napad na tanker u vodama Omana i obećao oštar odgovor

30.07.2021 u 22:22

Bionic
Reading

Izraelski šef diplomacije optužio je u petak Iran za napad na tanker kojim upravlja izraelska kompanija i poručio da je oštar odgovor potreban izvozniku terorizma koji prijeti cijelom svijetu

"Iran nije samo izraelski problem, on je izvoznik terorizma, razaranja i nestabilnosti što šteti svima. Svijet ne smije šutjeti pred iranskim terorizmom koji šteti slobodnoj plovidbi", rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid.

Dvojica pomoraca, Britanac i Rumunj, smrtno su stradala kad je u četvrtak pored omanske obale napadnut tanker kojim upravlja izraelska tvrtka Zodiac Maritime sa sjedištem u Londonu. Zodiac je priopćio da se još istražuju okolnosti napada na Mercer Street u Arapskom moru koji plovi pod liberijskom zastavom i u vlasništvu je Japana.

Američki i europski izvori povezani s obavještajnim službama rekli su Reutersu da je Iran glavni osumnjičenik i da njihove vlade još traže zaključne dokaze.

Američki vojni dužnosnik rekao je kako se čini da je brod napadnut dronom, a State Department izrazio je zabrinutost.

"Duboko smo zabrinuti izvješćima i pomno pratimo situaciju", rekla je glasnogovornica State Departmenta Jalina Porter.

Reuters prenosi također da su neki neimenovani izvori za televiziju al Alam, koja emitira na arapskom iz Irana, rekli da je napad odgovor na navodni izraelski zračni napad na zračnu luku Dabaa na sjeverozapadu Sirije

Ranije u petak, Zodiac je opisao incident kao moguće piratstvo, no Direkcija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO), koja pruža podatke o pomorskoj sigurnosti, objavila je da se nije radilo o piratstvu.

Zodiac je u vlasništvu bogate izraelske obitelji Ofer. 

U Perzijskom zaljevu porasle su napetosti otkako su Sjedinjene Države 2018. ponovno nametnule sankcije Iranu pošto je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Washington iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i velikim svjetskim silama iz 2015. godine.

Izraelski informativni portal Ynet prenosi da izraelske službe procjenjuju da su zapravo izvedena dva napada na brod, u razmaku od više sati. Prvi je napad izazvao štetu, a drugi je pogodio zapovjedni most pri čemu su stradala dva pomorca. 

Portal citira izraelskog dužnosnika koji kaže da "teško da Izrael može zažmiriti na" taj napad.

Iran i Izrael proteklih mjeseci razmjenjivali su optužbe za međusobno napadanje brodova.

Prema tvrtki Refinitiv koja se bavi praćenjem brodova, Mercer Street, tanker srednje veličine, kretao se prema gradu Fujairah, skladišnoj luci i naftnom terminalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a krenuo je iz Dar es Salaama u Tanzaniji.