370 MRTVIH PALESTINACA

Izrael ne želi zaustaviti krvoproliće

30.12.2008 u 18:46

Bionic
Reading

Izrael je u utorak odbio pozive UN-a i EU-a na trenutačni prekid vatre, pripremajući se za moguće višetjedne borbe, dok se strahovita ofenziva protiv Hamasa u pojasu Gaze nastavlja već četvrti dan

GAZA- Privremeni izraelski premijer Ehud Olmert rekao je kako je zračna operacija, tijekom koje je u četiri dana izvedeno gotovo 400 napada na Gazu, tek 'prva' u nizu faza ofenzive.

 

Od nedjelje se na rubovima pojasa Gaze gomila izraelska kopnena vojska.

U posljednjim zračnim napadima poginulo je najmanje 11 osoba, čime se broj poginulih Palestinaca od početka operacije 'Lijevano olovo' u subotu popeo na gotovo 370, što je, uz najmanje 1700 ranjenih, daleko najviše u posljednjih nekoliko desetaka godina izraelsko-palestinskih sukoba.

 

U palestinskim minobacačkim i raketnim napadima poginula su i četiri Izraelca, među kojima i dva izraelska Arapa - vojnik Druz i građevinski radnik Beduin - a deseci su ranjeni.

 

Na pitanje bi li Izrael bio voljan prihvatiti trenutačno primirje, Olmertov glasnogovornik Mark Regev rekao je kako Izrael ne želi 'instant rješenje' koje bi samo privremeno prekinulo raketne i minobacačke napade iz Gaze.

 

Ministar obrane Ehud Barak rekao je kako se ofenzivom ne želi samo postići prekid raketnih i minobacačkih napada iz Gaze na južni Izrael, nego i zadati 'snažan udarac' Hamasu i 'iz temelja promijeniti stanje u Gazi'.

 

Ponovio je kako će ona trajati dok se ti ciljevi ne ostvare, a njegov zamjenik Matan Vilnai rekao je kako je Izrael spreman na 'duge tjedne borbi', ustvrdivši kako Hamas i dalje ima nekoliko stotina projektila.

 

Hamas je rekao kako ga napadi ne zabrinjavaju, već da ga pokolj smo povećati 'odlučnost za odgovor'.

Glasnogovornik pokreta Barhoum ustvrdio je kako Izrael neće uspjeti srušiti Hamasovu vlast u Gazi, napomenuvši kako je rat Izraela s Hezbolahom u Libanonu samo osnažio radikalni šijitski pokret.

Zračnu operaciju Izraela nazvao je 'genocidom'.

 

Većina poginulih su pripadnici snaga sigurnosti Hamasa i oružanih snaga, ali djelatnici UN-a tvrde kako je među poginulima najmanje 62 žena i djece, a ne raspolažu podacima o tome koliko je civila među poginulim muškaracima.